2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. December 01. 20:02, csütörtök | Életmód
Forrás: ma7.sk

Élelmiszerpazarlás

Élelmiszerpazarlás

Szakértők szerint egy átlagos szlovákiai fogyasztó közel 100 kilogramm élelmiszert dob ki évente a szemétbe. Kicsit tudatosabb vásárlási szokásokkal egy év alatt akár 100-150 eurót is meg tudnánk spórolni.

A hírt a ma7.sk tette közzé.

A tudatosság magától előjött bennünk az utóbbi hónapokban, mivel eddig nem látott áremelkedés jelentkezett az élelmiszer terén is. Ilyen árak mellett az emberek többsége meggondolja mit és mennyit tesz a kosarába vásárláskor.

Az egyik szlovák bank felmérte, hogy a hazai fogyasztók 34 százaléka idén kevesebbet költ majd a karácsonyi ajándékokra, de nagyságrendileg minden hatodik személy az ételen és az esetleges kirándulásokon is spórol majd a karácsonyi időszakban.

Az élelmiszer drágul leginkább Szlovákiában, az elmúlt egy évben több mint a negyedével emelkedtek az árak átlagosan, de a konyhában használt olajok több mint a felével, míg a kenyér ára is harmadával lett magasabb. Ettől nem sokkal maradnak el a tejtermékek, valamint a hús sem.

A karácsonyi készülődés során ezért szintén tapasztalni fogjuk a magasabb kiadásokat, de a Statisztikai Hivatal tájékoztatott, hogy a halak árában kisebb emelkedést mértek, mint a húsokéban. A karácsonyi ponty kedvezőbb ára ellenére az ünnepi vacsora így is 20-30 százalékkal drágább lesz a tavalyi évhez képest.

Az ünnepeket megelőző időszakban egyébként is az a jellemző, hogy a vásárlók mindenből nagyobb mennyiséget szereznek be, részről a nagyobb családi összejövetelek miatt, részről pedig a boltok nyitvatartási ideje miatt. Érdemes átgondolni, mennyi ételre lesz szükségünk, mert a kidobott élelmiszerek mennyisége ebben az időszakban a legnagyobb - figyelmeztettek a szakértők.

Hozzá kell tenni, hogy Szlovákiában magasabb az élelmiszerekre költött összeg, mint az EU-s átlag. A háztartások bevételeinek átlagosan 20 százalékát költik ételre, az uniós átlag 15 százalék. A béreink még mindig alacsonyabbak az átlagnál, de az élelmiszer, még az árnövekedés ellenére is, 5 százalékkal olcsóbb, mint a többi Uniós országban.

Forrás: dunaszerdahelyi.sk / ma7.sk

Címkék: élelmiszer, pazarlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.