2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Július 19. 01:35, kedd | Kzélet
Forrás: pravda • samorin.sk

Egyre több a Majomhimlős megbetegedés Európában

Egyre több a Majomhimlős megbetegedés Európában

Május első felében több ízben is majomhimlős megbetegedésre bukkantak az orvosok ez európai térség országaiban. Az első három beteget Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban regisztrálták.

A fertőzés minden jel szerint Afrikából jött át a kontinensre. Azóta több ezer új esetről számoltak be, a térség mintegy harminc országa érintett. Szlovákia sem kivétel, igaz eddig csak két, laborok által is megerősített esetről van szó.

Bár Szlovákia nem számít fertőzött területnek a majomhimlő szempontjából, az utazási lehetőségek széles skálája miatt nem zárhatjuk ki, hogy a megerősített esetek száma az országon belül növekedni fog. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR) figyelemmel kíséri az európai majomhimlő-helyzetet, és az EWRS rendszeren keresztül kapcsolatban áll az európai országokkal.

A majomhimlő nem számít új betegségnek, de az afrikai területeken kívül előforduló esetek szakmai érdeklődésre tartanak számot. Ezért nemzetközi szinten folyamatos szakértői viták folynak a vírus eredetéről, terjedési lehetőségeiről és a megelőzés megfelelő formájáról.

A samorin.sk egy bejegyzés függelékeként közölte az SZK Közegészségügyi Hivatalának a majomhimlős megbetegedés korai felismerését segítő tájékoztatóját.

Íme:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.