2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Február 16. 13:43, kedd | Kzélet
Forrás: TASR / Branislav Gröhling fb

Egyelőre nagy az oltás iránti érdeklődés a pedagógusok között

Egyelőre nagy az oltás iránti érdeklődés a pedagógusok között

A kormány döntésének értelmében minden 55 év feletti pedagógus korábban kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát, és az eddig kijelölt 5500 oltási terminusból már 4800-at le is foglaltak.

Erről Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter adott tájékoztatást pozsonyi körútja során, amikor is az iskolák újranyitásának alkalmából több fővárosi tanintézményt is meglátogatott. A tárcavezető hozzátette, hogy intenzív egyeztetéseket folytat Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel a következő hétvégén esedékes oltások időpontjairól. Elmondása szerint mind a 21,000 helyet ki fogják használni, az oltási kedv azonban járásonként eltérő. „Van olyan járás, ahol 80%-os az érdeklődés, de akadnak olyan helyek, ahol csupán a pedagógusok 50-60% akarja a vakcinát,” nyilatkozta Gröhling.

Az AstraZeneca vakcináira a héten 3800 időpontfoglalás érkezett Nyitrán és Besztercebányán. Az 55 év feletti pedagógusok esetében még vannak szabad időpontok, elsősorban a Trencséni és a Zsolnai kerületekben. A miniszter arról is beszélt, hogy kiszélesítik a tesztelési metódusok skáláját, így a diákokat a közeljövőben már az ún. gargalizálós tesztekkel is szűrhetik. Ezek használatát vélhetően szerdán hagyja jóvá a kormány. Emellett tárgyalnak egy másik fajta tesztről is, amelynek lényege, hogy csak az orr elülső részéből kell mintát venni, ami sokkal kellemesebb az eddigi metódusoknál.

A pedagógusok számára ingyenes szájmaszkokat is biztosít a minisztérium, amelyeket már el is juttattak az egyes járási hivatalokba, onnan pedig az iskolákba.

Címkék: oltás, pedagógusok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.