2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 12. 09:31, kedd | Életmód
Forrás: aktuality.sk

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy miért szívódik fel lassabban a kenyérből származó energia

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy miért szívódik fel lassabban a kenyérből származó energia

Tudjuk-e, hogy táplálkozás szempontjából mi számít kenyérnek, miből, hogyan és milyen mennyiségben készül?

Milyen a jó kenyér?
Azt mondják, hogy a jó kenyér lisztből, vízből és sóból készül, minden más (különösen a háromsoros összetevőlista) lehet és általában felesleges adalékanyag.

Ez azért igaz, mert a liszt és a víz kombinációjából először kovász készül (az erjedési folyamat), majd a kovászból további liszt, víz és só hozzáadásával kenyér készül, és a kenyér meghálálja a befektetett időt és energiát azzal, hogy sokkal tovább tart, és számos egészségügyi előnnyel jár az élesztős kenyérhez képest, mivel a hosszú kelesztési folyamat "előemészti" a glutént (amellyel sok embernek problémái vannak), és megkönnyíti a szervezet számára annak lebontását.

Sok kézműves pékség árul kovászos kenyeret, de ha kedvet érez ahhoz, hogy otthon is kenyeret süssön, ma már számos tanfolyam vagy online oktatási anyag áll rendelkezésre a témában.

Lassítsa le a szénhidrátok felszívódásának ütemét
A kenyér elsősorban magas glikémiás indexű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy önmagában fogyasztva gyorsan és nagymértékben megemelheti a vércukorszintet. DE természetesen az sem mindegy, hogy fél szeletet vagy mondjuk 4 szeletet eszel, mint ahogy az sem mindegy, hogy mit eszel.

Ha ezt kiegészítjük további fehérjével (pl. sonka), zsírral (pl. vaj), rosttal (zöldségek), akkor némileg csökkenthetjük a szénhidrát felszívódásának mértékét.

Ehhez azonban vigyázni kell, hogy ne spóroljunk a fehérjével és a rostokkal, hiszen 1-2 szelet sonka és egy fél paradicsom nem biztosítja azt a fehérje- és rostmennyiséget, ami a kívánt hatást eredményezné. Azonban 5-6 szelet sonka és egy kis tál zöldség is megteszi a hatását, így mindenképpen ajánlom az ilyen étkezést!

Forrás: aktuality.sk

Címkék: étel, kenyér, szénhidrát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.