2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Június 08. 08:32, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Egy nőstény krokodil hím nélkül lett vemhes Costa Ricában

Egy nőstény krokodil hím nélkül lett vemhes Costa Ricában

Ezt a parthenogenezisnek nevezett jelenséget már madaraknál, halaknál és más hüllőfajoknál is feljegyezték.

Egy Costa Rica-i állatkertben regisztrálták az első olyan esetet, amikor egy nőstény krokodil embriót tartalmazó tojást rakott anélkül, hogy a hím spermája megtermékenyítette volna. Ezt a parthenogenezisnek nevezett jelenséget már madarak, halak és más hüllőfajok esetében is feljegyezték. A TASR szerdán vette át a jelentést a BBC honlapjáról.

Egy 18 éves nőstény hosszúfejű krokodil (Crocodylus acutus) 2018 januárjában rakott tojást egy Costa Rica-i hüllőparkban. A benne lévő magzat teljesen kifejlődött, de halott volt, ezért nem kelt ki.

A park kétéves korában szerezte be a nőstényt, és mindig elkülönítve tartotta a többi krokodiltól. A park tudományos csapata ezért összefogott Dr. Warren Booth-szal az amerikai Virginia Állami Egyetemről. Ő a "szűz fogantatás" specialistája, amit szaknyelven parthenogenezisnek neveznek.

Ez egy olyan szaporodási forma, amely során az embrió hímivarsejt jelenléte nélkül jön létre az anya testében - írja a National Geographic című tudományos magazin.

Booth megállapította, hogy a magzat genetikailag 99,9 százalékban azonos az anyával, ami megerősíti, hogy nem volt apja. Ez a felfedezés nem lepte meg.

"Ezt cápáknál, madaraknál, kígyóknál és gyíkoknál is megfigyelhetjük, és ez feltűnően gyakori és elterjedt" - mondta. A parthenogenezist eddig azért nem figyelték meg krokodiloknál, mert az embereket nem érdekelte az ilyesmi.

A tudósok szerint akkor fordulhat elő, ha egy faj a kihalás szélén áll. A krokodil a tudósok szerint evolúciós ősétől örökölhette ezt a tulajdonságot, ami megerősíti, hogy a dinoszauruszok is szaporodhattak így.

Forrás: teraz.sk

Címkék: állatkert, krokodil, vemhes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.