2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2023. Szeptember 12. 09:31, kedd | Kzélet
Forrás: startitup.sk

Egy hidegfront közeledik Szlovákia felé

Egy hidegfront közeledik Szlovákia felé

Szlovákiában az elmúlt napokban meleg és napos időnek örülhettünk. Mindez azonban hamarosan megváltozik. A nyár lassan, de biztosan a végéhez közeledik, hirtelen időjárásváltozásra és lehűlésre számítunk.

Szlovákiában az elmúlt napokban meleg és napos időnek örülhettünk. A hőmérséklet hétfőn (szeptember 11-én) helyenként akár 32 Celsius-fokig is emelkedett. Mindez azonban hamarosan megváltozik. A nyár lassan, de biztosan a végéhez közeledik, hirtelen időjárásváltozásra és lehűlésre számítunk.

Szlovákia éghajlatát jelenleg az úgynevezett ómega-blokk befolyásolja. Ez egy olyan jelenség, amely blokkolja a nyugati cirkulációt. Ez utóbbi a mi térségünkben megszokott. A blokk hatása eredményezi, hogy már több napja stabil időjárást tapasztalunk.

Jelenleg Szlovákiában a napi hőmérséklet 7-9 Celsius-fokkal magasabb az év ezen időszakában szokásosnál - írja az iMeteo.

Kedden az előrejelzés nem változik, továbbra is nagyon meleg marad a levegő, de napközben időnként átmeneti felhősödésre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 11 fok között, a völgyekben - különösen Árva, Liptó és a Szepesség területén 9 °C körül alakulhat. Napközben azonban ismét lecsap a hőség, és Dél-Szlovákiára még az elsőfokú figyelmeztetés is érvényben van.

A legmagasabb napi hőmérséklet itt elérheti a 33 Celsius-fokot.

Hirtelen jönnek a viharok, hidegebb lesz...
Szerdától (szept. 13.) egy alacsony légnyomású barázdában hidegfront kezd el áramlani térségünkbe. Nyugat felől érkezik Közép-Európába, és hideg időt hoz térségünkbe is. Szerdán azonban még nem fogjuk érezni.


Az éjszakai mélypontok a keddihez képest változatlanok maradnak, napközben ismét "30-as" értékeket mérhetünk. Az iMeteo szerint azonban az első jelentősebb zivatarok már napközben - délutántól estig - fenyegetni fognak. Ausztriából és Csehországból érkeznek majd Szlovákiába, ezzel megtörve az omega blokkot. A viharoknak kelet felé kell áthaladniuk a területünkön. A meteorológusok szerint ez a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka fog bekövetkezni.

A hét negyedik napján, csütörtökön zivatarokra kell számítani, írja az iMeteo, ugyanakkor az előző napokhoz képest hűvösebb idővel. Az SHMÚ a legmagasabb napi hőmérsékletet 26 °C-ról jelenti.

És hogy mi lesz a következő? A helyzet még tisztulni fog, de az időjárás is. Az SHMÚ szerint pénteken még 17 és 24 °C között mozog majd a nappali csúcshőmérséklet, de a hétvégén ismét meleg lehet.

Fokozatos felmelegedésre és akár 28 fokra is számíthatunk térségünk felett.

Árvíz
Míg Szlovákiában élvezzük a nyári napsütés utolsó meleg sugarait, addig Görögország, Bulgária és Törökország pusztító árvizekkel küzd. A TASR jelentése szerint a görögöknek már több mint 800 embert kellett kimenteniük.

Ebben a három országban az időjárás már 14 áldozatot követelt. A görög tűzoltóság szóvivője, Vasilis Vathrakojannis elmondta, hogy a hadsereg is részt vesz a mentési munkálatokban.

Forrás: www.startitup.sk

Címkék: ősz, időjárás, lehülés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 15. 16:40, péntek | Kzélet

A fogadóirodák szerint születhetnek meglepetések a választások során

Az összes nagy fogadóiroda szerint a Smer a választások favoritja, de a bukmékerek szerint a meglepetés máshol érhet minket.

2023. Szeptember 14. 11:38, csütörtök | Kzélet

Az infláció tovább csökken, augusztusban 8,9%-ot ért el

Az élelmiszerárak növekedési üteme ötödik hónapja lassult, augusztusban 13,6%-kal voltak drágábbak éves szinten. Az áremelkedés üteme mind a kilenc összetevő esetében mérséklődött.

2023. Szeptember 06. 10:50, szerda | Kzélet

Jelentősen emelkednek a szociális és egészségügyi járulékok, itt vannak az új összegek

Az vállalkozók 2024-ben kénytelenek lesznek mélyebben a zsebükbe nyúlni, mivel újra emelkedni fognak a szociális és egészségügyi járulékok.

2023. Szeptember 06. 10:50, szerda | Kzélet

Világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma a fiatalabbak körében

A tanulmány szerzői megállapították, hogy 1990 és 2019 között 79 százalékkal nőtt az új rákos megbetegedések száma az 50 év alattiak körében.