2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Október 27. 20:11, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Rózsár Vince

Dunaszerdahely: Helyére került az első hivatalos kétnyelvű útjelző tábla

Dunaszerdahely: Helyére került az első hivatalos kétnyelvű útjelző tábla

A cikket és a képeket Rózsár Vince, a dunaszerdahelyi.sk városi portál munkatársa jegyzi. Íme:

Horony Ákos jogászként sokat fáradozott azon, hogy a törvény alkalmazható legyen, hogy azok a települések, amelyekben nem csak az államalkotó nemzet él, és természetesen a magyarság által nagy arányban lakott településeken legyen arra lehetőség, hogy anyanyelvünkön is elolvashassuk az útjelző táblákon az azokon szereplő településeket.

Ma történelmi esemény helyszíne volt a Vasútsor utca, mivel ide került ki az országban elsőként az a hivatalos közúti tábla, amelyen a szlovák mellett magyarul is fel vannak tüntetve a települések.

Mint azt Horony Ákos elmondta, a mai esemény egy hosszabb folyamat lezárását jelenti, a jelentősége pedig abban van, hogy ez már hivatalos közlekedési és irányjelző tábla, amelyet több is követ. Az elsőt egy városi út mellett állíttatta fel Dunaszerdahely városa, de a közeljövőben mindent megtesznek azért, hogy a városi utak mellett a megyei fenntartású utak mellett is lehessenek kétnyelvű táblák.

Horony Ákos, fotó: Rózsár Vince

Hájos Zoltán, városunk polgármestere elmondta, örül neki, hogy Dunaszerdahely ezúttal is élen járt és a korábbi információs táblák után egy hivatalos is kikerülhetett. Ugyanakkor ahhoz, hogy a megyei utak mellé is elhelyezhetők legyenek ilyen hivatalos táblák, nagyon fontos, hogy elég erős magyar képviselet kerüljön be a leendő megyei képviselő-testületbe.

„Közös az érdek, hogy a magyar közösséget erősítsük, és a mai egy lépés, amely megmutatja, hogy legyünk bátrak, a magyar nyelvet merjük használni hivatali szinten is” – mondta a polgármester.

Forró Krisztián kiemelte, ez a magyarság számára történelmi pillanat, hogy Dunaszerdahelyen első alkalommal helyezhettek ki kétnyelvű közlekedési táblát. A jövőre nézve pedig a Szövetség párt nevében is megígérte, hogy bármelyik település, amely segítségért folyamodik hozzájuk hasonló táblák kihelyezése ügyében, annak minden lehetőséget és segítséget megadnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.