2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2022. Október 27. 20:11, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Rózsár Vince

Dunaszerdahely: Helyére került az első hivatalos kétnyelvű útjelző tábla

Dunaszerdahely: Helyére került az első hivatalos kétnyelvű útjelző tábla

A cikket és a képeket Rózsár Vince, a dunaszerdahelyi.sk városi portál munkatársa jegyzi. Íme:

Horony Ákos jogászként sokat fáradozott azon, hogy a törvény alkalmazható legyen, hogy azok a települések, amelyekben nem csak az államalkotó nemzet él, és természetesen a magyarság által nagy arányban lakott településeken legyen arra lehetőség, hogy anyanyelvünkön is elolvashassuk az útjelző táblákon az azokon szereplő településeket.

Ma történelmi esemény helyszíne volt a Vasútsor utca, mivel ide került ki az országban elsőként az a hivatalos közúti tábla, amelyen a szlovák mellett magyarul is fel vannak tüntetve a települések.

Mint azt Horony Ákos elmondta, a mai esemény egy hosszabb folyamat lezárását jelenti, a jelentősége pedig abban van, hogy ez már hivatalos közlekedési és irányjelző tábla, amelyet több is követ. Az elsőt egy városi út mellett állíttatta fel Dunaszerdahely városa, de a közeljövőben mindent megtesznek azért, hogy a városi utak mellett a megyei fenntartású utak mellett is lehessenek kétnyelvű táblák.

Horony Ákos, fotó: Rózsár Vince

Hájos Zoltán, városunk polgármestere elmondta, örül neki, hogy Dunaszerdahely ezúttal is élen járt és a korábbi információs táblák után egy hivatalos is kikerülhetett. Ugyanakkor ahhoz, hogy a megyei utak mellé is elhelyezhetők legyenek ilyen hivatalos táblák, nagyon fontos, hogy elég erős magyar képviselet kerüljön be a leendő megyei képviselő-testületbe.

„Közös az érdek, hogy a magyar közösséget erősítsük, és a mai egy lépés, amely megmutatja, hogy legyünk bátrak, a magyar nyelvet merjük használni hivatali szinten is” – mondta a polgármester.

Forró Krisztián kiemelte, ez a magyarság számára történelmi pillanat, hogy Dunaszerdahelyen első alkalommal helyezhettek ki kétnyelvű közlekedési táblát. A jövőre nézve pedig a Szövetség párt nevében is megígérte, hogy bármelyik település, amely segítségért folyamodik hozzájuk hasonló táblák kihelyezése ügyében, annak minden lehetőséget és segítséget megadnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 04. 14:59, csütörtök | Sport

Nincs favoritja a Németország-Spanyolország rangadónak

Luis de la Fuente, a spanyolok edzője arra biztatta játékosait a csoportkörben, hogy egyik meccs után se szálljanak el maguktól.

2024. Július 04. 14:30, csütörtök | Rendőrségi

Megváltozott a miniszterelnök elleni merénylet jogi minősítése

A vádlott ellen most terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt indítanak eljárást.