2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 07. 15:01, csütörtök | Életmód
Forrás: tasr

Cukorbetegséget okozhat a depresszió

Cukorbetegséget okozhat a depresszió

A szakértők Nagy-Britanniában és Finnországban több százezer ember genetikai adatait felhasználva végeztek elemzéseket.

Az angliai Surrey Egyetem szakértőinek kutatása szerint a depresszió közvetlenül hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Elisabet Robertson, a Diabetes UK kutatási igazgatója szerint a tanulmány eredményei segíthetnek az egészségügyi szakembereknek abban, hogy javítsák a depresszióban szenvedők ellátását és támogatását, valamint megelőzzék a 2-es típusú metabolikus betegség előfordulását.

Korábbi kutatások alapján a 2-es típusu diabéteszben szenvedőkről ismert, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk depresszió, mint a nem cukorbetegeknél – írja a Diabetes US.

A depresszió azonban nem jelent kockázati tényezőt az 1-es típusú cukorbetegség esetén, amelyet az immunrendszer problémája okoz.

A tudósok hét génvariációt figyeltek meg, amelyek hozzájárulnak a depresszió és a 2-es típusú diabétesz kialakulásához. Ezek a közös gének szerepet játszanak az inzulinhormon termelésében, valamint az agy, a hasnyálmirigy vagy a zsírszövet gyulladásos folyamataiban. Ezekben a folyamatokban bekövetkező változások segíthetnek megmagyarázni, hogy a depresszió hogyan növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.