2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Január 17. 14:32, hétfő | Világ
Forrás: Science Advances / Youtube

Csodálatos lelőhelyre bukkantak Ausztráliában

Csodálatos lelőhelyre bukkantak Ausztráliában

Több mint tizenegy millió éves leletekre bukkantak Ausztráliában. A kivételesen jó állapotban lévő maradványok segítségével a tudósok pontosabb képet kaphatnak a földrész múltjával kapcsolatban.

Nem először foglalkozunk a korábbi földtörténeti korok felfedezésével és az arról szóló hírekkel. A modern tudomány az őslénytanra is nagy hatással van, ennek köszönhetően pedig csodálatos információkra tehetünk szert a bolygó múltjáról. Most Ausztráliából futottak be újabb hírek, amelyekben egy nem túl jól ismert időszak maradványaira, azok kitűnő állapotára hívják fel a figyelmet.

Az Australian Museum Research Institute munkatársai állították össze a fenti leletekre vonatkozó tanulmányt, amely a napokban jelent meg a Science Advances hivatalos oldalán. Ebben arról olvashatunk, hogy a Gulgong városa melletti helyszínen eredetileg egy környékbeli farmer bukkant érdekes leletekre, ezt követően pedig az intézmény csapata hét alkalommal is meglátogatta a területet, ahol az ásatások során további példányokat azonosítottak be. Ezek a miocén korból ránk maradt leleteket jelentik, amelyek megmutatják a maitól igencsak eltérő körülményeket és környezeti viszonyokat, ezek alapján ugyanis kijelenthetjük, hogy 11-16 millió évvel ezelőtt ugyanazon régióra vonatkozóan egy igencsak nedves, leginkább esőerdők által uralt területről beszélhetünk.

A maradványok között tollak, pókok, darazsak, növények és halak is felbukkannak, ezek jól illusztrálják a környékre akkoriban jellemző diverzitást, a kutatók ráadásul az egyes sejteket is szemügyre vehetik, a részletes vizsgálatok révén pedig az egyes leletek eredeti színe is megállapítható. A vasban gazdag kőzetre épült helyszín kiemelkedően gazdagnak bizonyult ezen fosszíliákban, ez a csapat vezetője szerint kiérdemelte a „Lagerstätte” nevet, amely német szakemberek használnak a számos eltérő, kitűnő állapotban megmaradt leletet felvonultató helyszínekre.

A miocén időszaka alatt fokozatosan csökkent a csapadék mennyisége, emiatt világszerte visszaszorultak a hatalmas esőerdők, Ausztráliában pedig ennek során alakultak ki a ma látható viszonyok, a jóval szárazabb, olykor igencsak barátságtalan klíma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.