2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2022. Február 08. 23:41, kedd | Koronavírus
Forrás: TASR

COVID-intézkedések: ötnapos karantén és a betegség leküzdéséről szóló igazolás

COVID-intézkedések: ötnapos karantén és a betegség leküzdéséről szóló igazolás

Változtatásokat eszközölt a COVID-igazolások terén az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI). Újabban már a pozitív mintát követő tizenegyedik napon megkaphatjuk a betegség leküzdéséről szóló igazolást.

„Igazolást arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen, az illető leghamarabb a 11. napon kaphat,” nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Alžbeta Sivá, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szóvivője.

„Ha az ötnapos elkülönítés utolsó 24 órájában az elkülönített személy tünetmentes, elhagyhatja a karantént, de még további öt napig FFP2 reszpirátort kell viselnie a nyilvános helyeken. Ezt követően, tehát leghamarabb a 11. napon lehet igényelni a betegség leküzdéséről szóló igazolást, melyet 24 órán belül elküldenek,” áll a rendelkezésben.

A szóvivő hozzáfűzte: az intézkedések összhangban vannak az ide vonatkozó európai jogszabályokkal. A helyzet tehát úgy áll, hogy a betegség leküzdését követő 11. napon már igényelhetjük is a digitális, uniós COVID-igazolványt, amely a mintavétel napjától kezdve 180 napon keresztül biztosít védett státuszt. Az NCZI egy infografikát is közzé tett, amelyben pontosan levezetik az igazolvány megszerzéséhez szükséges lépéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.