2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Március 07. 14:44, kedd | Koronavírus
Forrás: aktuality.sk

Bulgária 2,8 millió adag lejárt szavatosságú kovavírus elleni oltóanyagot semmisít meg

Bulgária 2,8 millió adag lejárt szavatosságú kovavírus elleni oltóanyagot semmisít meg

Bulgária 6,5 milliós lakosságának mindössze 30 százaléka van teljesen beoltva.

A bolgár hatóságok hétfőn közölték, hogy idén további 2,8 millió adag lejárt COVID-19 vakcinát dobnak ki. A TASR az AP jelentése alapján számol be.

Bulgária, az Európai Unióban a legalacsonyabb koronavírus elleni oltási aránnyal rendelkező ország, eddig 2,3 millió adag lejárt szavatosságú vakcinát semmisített meg.

Asen Medzhidiev bolgár egészségügyi miniszter szerint a helyzet kialakulásához hozzájárult a koronavírus elleni vakcinák nagy száma, az alacsony oltási arány és az emberek alacsony érdeklődése a vakcina iránt. Bulgária 6,5 milliós lakosságának mindössze 30 százaléka van teljesen beoltva.

Az egészségügyi minisztérium vezetője elmondta, hogy Bulgária kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy bontsa fel a Pfizer/BioNTech vakcinagyártóval kötött szerződést, amelynek értelmében Szófia 2025-ig köteles vírusellenes vakcinákat vásárolni. Szófia ezen álláspontját Lengyelország, Csehország és Litvánia is támogatja - tette hozzá.

A miniszter szerint "ésszerűtlen", hogy Bulgária további vakcinákat vásároljon, amelyeket a végén úgyis meg kell semmisítenie. A hivatalos adatok szerint Bulgária összesen több emberi immunhiány elleni vakcinát fog megsemmisíteni, mint amennyit beadott a polgárainak.

Bulgáriában összesen 4,6 millió adag COVID-19 vakcinát használtak fel. Nagyjából kétmillió ember kapta meg a vakcina mindkét adagját, és körülbelül egymillió ember döntött az emlékeztető adag mellett is.

A COVID-járvány kezdete óta Bulgáriában közel 1,3 millió fertőzéses esetet regisztráltak. Az országban 38 211 ember halt bele a betegségbe.

forrás: aktuality.sk

Címkék: COVID, oltás, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.