2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Július 14. 08:55, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Biden: Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, Putyin már vesztett Ukrajnában

Biden: Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, Putyin már vesztett Ukrajnában

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna egy napon a NATO tagja lesz. Azt azonban nem pontosította, hogy mikor kerülhet sor erre a lépésre.

A TASR az AFP hírügynökség jelentését vette át.

"Nem arról van szó, hogy (az ukránok) csatlakozzanak-e vagy sem. Hanem arról, hogy mikor csatlakozhatnak. És csatlakozni fognak a NATO-hoz" - mondta Biden a Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatón Helsinkiben, ahová szerdán érkezett a litvániai Vilniusban tartott kétnapos NATO-csúcstalálkozó után. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy egyetlen háborúban lévő ország sem csatlakozhat a NATO-hoz, és hogy Ukrajna csatlakozása a szövetséghez, mielőtt az Oroszországgal fennálló konfliktus véget érne, "egy harmadik világháborút" jelentene.

Biden Ukrajna folyamatban lévő ellentámadására utalva azt mondta, hogy reméli, hogy Ukrajna jelentős előrelépést ér el az Oroszországgal folytatott háború befejezéséről szóló tárgyalásokon.

De Vlagyimir Putyin orosz elnök Biden szerint már elvesztette a háborút. "Putyinnak komoly problémája van. Kizárt, hogy megnyerje a háborút Ukrajnában" - jelentette ki a Fehér Ház vezetője.

Saját szavai szerint Biden nem hisz abban, hogy Putyin azért fog az atomfegyverek bevetése mellett dönteni, mert nemcsak a Nyugat, hanem Kína és más államok is lebeszélik erről. Azt sem gondolja, hogy a háború több évig fog tartani.

Az amerikai elnök a sajtótájékoztatón megemlítette Jevgenyij Prigozsint, az orosz Vagner zsoldoscsoport vezetőjét is, aki június végén fellázadt az orosz katonai vezetés ellen, és zsoldosaival Moszkva felé indult. "Csak Isten tudja, mit fog valószínűleg tenni. Még abban sem vagyunk biztosak, hogy hol van. Ha én lennék a helyében, vigyáznék, mit eszem. Nagyon alaposan megnézném a menüt" - jegyezte meg Biden.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői a vilniusi csúcstalálkozón megerősítették, hogy Ukrajna a jövőben a szövetség tagja lesz. Egyúttal megállapodtak abban, hogy eltörlik azt a követelményt, hogy Ukrajna teljesítse a NATO-csatlakozást felgyorsító cselekvési tervet. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a csúcstalálkozón azt mondta, hogy Ukrajna akkor csatlakozik a szövetséghez, "amikor a szövetségesek egyetértenek, és Kijev teljesíti a feltételeket".

forrás: teraz.sk

Címkék: Biden, NATO, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.