2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Április 12. 11:49, kedd | Tech
Forrás: NASA

Az univerzum kezdetéhez közeli csillagot fedezett fel a Hubble

Az univerzum kezdetéhez közeli csillagot fedezett fel a Hubble

Megdőlt az eddigi legtávolabbi csillag rekordja, a NASA Hubble űrteleszkópja segítségével ugyanis egy sokkal régebbi példányt pillantottak meg.

A NASA legújabb közleménye szerint a kutatók most egy jóval régebbi és távolabbi példányt pillantottak meg, amely 12,9 milliárd évvel ezelőtt már jelen volt, ami komoly előrelépésnek számít, hiszen a korábbi rekord esetében az Univerzum már 4 milliárd éves volt, teljes korának tehát 30 százalékát elérte, miközben a friss jelölt esetében ez alig 7 százalék. A szakemberek először nem is akarták elhinni a meglepő eredményt, ilyen távolságban ugyanis a galaxisok is csupán elmosódott foltként jelennek meg, most azonban egy hatalmas klaszter, a WHL0137-08, segítségével sikerült a gravitációslencse-eljárással több ezerszeresére nagyítani a csillagot, ez tette lehetővé annak megpillantását.

A csapat tagjai egyelőre nem tudják, hogy kettőscsillagról van-e szó, ezt jelen pillanatban nem lehet meghatározni. Mindenképpen meg kellene azonban vizsgálni az Earendel névre keresztelt célpont összetételét, ez ugyanis még azelőtt jött létre, hogy a nehezebb elemek megjelentek volna a helyszínen, mivel azokat a méretesebb csillagok következő generációi termelték meg. Amennyiben sikerül visszaigazolni, hogy ez a példány valóban pusztán héliumból és hidrogénből áll, első alkalommal kapnánk bizonyítékot az úgynevezett Population III kategóriába tartozó csillagok egykori létezésére, amelyek nem sokkal az Ősrobbanás után keletkeztek.

A további vizsgálatokban a James Webb vehet majd részt, ezzel még részletesebben megismerhetjük a Napnál több milliószor fényesebb ősi csillagot.

Címkék: csillag, Hubble, NASA, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.