2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Március 08. 10:55, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Az ukránok tiltakoznak a Top Gun: Maverick Oscar-jelölése ellen

Az ukránok tiltakoznak a Top Gun: Maverick Oscar-jelölése ellen

Az akciódráma állítólag kapcsolódik Dmitrij Ribolovlev orosz oligarchához, aki Kijev szankciós listáján szerepel.

Az Ukránok Világkongresszusa tiltakozik a Top Gun: Maverick című film Oscar-jelölése ellen. A Joseph Kosinski által rendezett akciódráma, amelyet az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) januárban hat kategóriában, köztük a legjobb film kategóriában jelölt, állítólag kapcsolatban áll Dmitrij Ribolovlev orosz oligarchával, aki Kijev szankciós listáján szerepel. A TASR a DPA hírügynökségtől vette át a hírt.

A torontói székhelyű Ukránok Világkongresszusa (WCU), amely az ukrán közösségeket képviseli világszerte, dicsérte az AMPAS-t az országuknak nyújtott hosszú távú támogatásáért. Hétfőn azonban a szervezet elnökének, Janet Yangnak írt levelében követelte, hogy utasítsa el az "orosz oligarchák vagy mások által finanszírozott filmeket, akik lehetővé teszik Oroszország népirtó háborúját Ukrajnában".

A szervezet emellett felszólított arra is, hogy a március 12-én, vasárnap megrendezendő 95. Oscar-díj-átadó ünnepségen ítéljék el "Oroszország Ukrajna elleni háborúját és minden olyan törekvést, amely Hollywood és az amerikai társadalom befolyásolására irányul".

Az SKU vezetője, Paul Groda szerint az orosz oligarcha pénzügyi cinkossága a film készítésében, amelyet nyilvánosan nem ismertek el, hatással lehetett az alkotás formájára, a Kreml érdekeit szolgáló cenzúra formájában. Az új filmben - az eredeti filmmel ellentétben - nincs közvetlen vagy közvetett utalás Oroszországra, ami aligha tekinthető véletlennek - áll a levélben.

A Los Angeles Timesnak adott interjúban az SKU vezetője megjegyezte, hogy "ahogyan az oroszok megpróbálták befolyásolni a közpolitikát és a választásokat", ugyanezt megpróbálják majd Hollywoodban is.

A Monacóban élő orosz mágnás és milliárdos Ribolovlev 2022 októbere óta szerepel Ukrajna szankciós listáján. Az orosz oligarchák és családtagjaik amerikai szankciós listáján azonban nem szerepel.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.