2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Január 13. 21:42, péntek | Világ
Forrás: Interez

Az ukrán hadsereg tagadja, hogy Oroszország elfoglalta Szoledart

Az ukrán hadsereg tagadja, hogy Oroszország elfoglalta Szoledart

Amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Szoledart, vagy a közeli Bachmut városát, az a háború menetét nem feltétlen befolyásolná.

Egy ukrán katonai tisztségviselő pénteken cáfolta, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióbeli Szoledart, azzal magyarázva, hogy a városban még folynak a harcok - tájékoztat a TASR az AFP jelentése alapján.

"Folytatódnak a heves harcok Szoledarban. Az ukrán fegyveres erők kézben tartják a helyzetet eme nehéz körülmények között" - mondta Szerhij Cserevatij, az Ukrán Hadsereg Keleti Csoportjának szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy hadseregük csütörtök este elfoglalta Szoledart. Cserevatij ugyanakkor hazugságnak nevezte az orosz minisztérium kijelentését.

A Fehér Ház is hasonlóan vélekedett a helyzetről: "Ha Oroszországnak sikerült volna elfoglalnia Szoledart, vagy a közeli Bachmut városát, a háború kimenetelén ez a helyzet nem változtatna"– írja a The Guardian.

"Ha Bachmut és Szoledar az oroszok kezébe kerülne, annak nem lenne stratégiai hatása magára a háborúra, illetve biztosan nem állítaná meg vagy lassítaná az ukránokat" - mondta az újságíróknak John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Szoledar a donyecki régióban található, amelyet Oroszország megpróbál elfoglalni. Az ukrajnai invázió során bekövetkezett katonai kudarcok után a város elfoglalása ritka győzelmet jelentene a Kreml számára.

Forrás: interez.sk
Fotó: SITA

Címkék: háború, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.