2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. December 28. 18:50, hétfő | Koronavírus
Forrás: TASR

Az orvosok csípős szavai Krajčíhoz

Az orvosok csípős szavai Krajčíhoz

A 2020-as kedvezőtlen év volt, ami az egészségügyet illeti, az Egészségügyi Minisztérium számára pedig egy elvesztegetett év, amely alatt az emberek elvesztették a reményt, hogy javulás jöhet a rendszerben az egészségügyi dolgozók és a betegek számára. A TASR-nek erről a Járóbeteg-ellátók szövetségének (ZAP) elnöke, Zuzana Dolinková beszélt. Dolinková szavaival élve a szlovák egészségügy vérzik, hosszú ideje próbára van téve, pénzügyileg és erőforrások tekintetében el van hanyagolva, és kritikus időszakon megy keresztül. Rámutatott, hogy 2020 márciusától nem a koronavírus az egyetlen új dolog, de új kormány is jött, s vele együtt új egészségügyi miniszer, Marek Krajčí (OĽANO) személyében. A ZAP képviselői egész évben egyetlen egyszer sem találkoztak a miniszterrel.

Dolinková rámutatott, hogy a ZAP a legnagyobb szervezet, mely képviseli a sürgősségi egészségügyi ellátásban dolgozókat, s több mint 1700 intézmény képezi, melyek sürgősségi és speciális egészségügyi ellátást biztosítanak gyerekek és felnőttek számára egyaránt, beleértve a nőgyógyászati klinikákat. „Ha az egészségügyi minisztert nem érdeklik az érintett terület problémái, amely a betegek számára biztosítja az alap egészségügyi ellátást, azt nem értékelhetjük csupán furcsának vagy szokatlannak. A miniszter véleményünk szerint ezzel kigúnyolja és ignorálja a területet, amely ezekben az időkben megtartja a társadalmat“ – nyilatkozta Dolinková. Szerinte nem csupán a pandémiával való harc jelenti a tárca vezetését. Krajčí szemére hányja, hogy hivatalba lépése óta nem tárgyal a szakemberekkel különböző egészségügyi szektorokból. Szerinte anélkül hozzák meg a legfontosabb törvénymódosítási változtatásokat, hogy tárgyalnának róluk azokkal, akiket azok nap mint nap érinteni fognak és akik ismerik a legégetőbb problémákat. Megállapította, hogy a koronavírus elleni harc vezetése a minisztérium felől rendszertelen, kaotikus, szakszerűtlen és rossz.

Arra is rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozók csaknem negyede már nyugdíjas éveiben jár, s az állam nem képes őket tovább a rendszerben tartani motiváció és remény nélkül, hogy a munkakörülményeik javulni fognak. Ugyanez érinti szerinte azokat is, akik külföldre mentek praktizálni, vagy azokat a fiatalokat, akik külföldre szeretnének menni. Dolinková attól tart, hogy az új törvény, mely újabb kötelességeket hoz, nem fogja elérni a várt eredményt, ami a betegek ellátásának javulását jelentené. A szlovák egészségügynek szerinte rendszerszintű változásokra van szüksége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.