2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 08. 20:53, vasárnap | Kzélet
Forrás: újszó.com

Az Izraelben tartózkodó szlovákiai turisták biztonságban vannak

Az Izraelben tartózkodó szlovákiai turisták biztonságban vannak

Nincs szlovákiai áldozata sem sérültje az izraeli terrortámadásoknak - írja a Külügyminisztérium a Tel Avivban működő nagykövetségre hivatkozva.

A tárca becslései szerint több száz szlovákiai turista tartózkodhat Izraelben. „A külügy honlapján a kiutazásuk előtt nagyjából harmincan regisztráltak, feltételezéseink szerint azonban az országban tartózkodók száma ennél jóval magasabb. Csak az utazási irodák által szervezett utakon több mint háromszáz turista tartózkodik Názáretben, Jeruzsálemben és Betlehemben. Ők jól vannak, néhányan közülük már a hétvégén tervezték a visszatérésüket Szlovákiába” – írja a külügyminisztérium.

Szlovákia nem ajánlja polgárainak, hogy Izraelbe utazzanak, az ott tartózkodókat pedig maximális éberségre és a helyi hatóságokkal való teljes együttműködésre szólítja fel. „Izraelből való távozásuk esetén azt tanácsoljuk, hogy előzetesen ellenőrizzék, nem törölték-e a járatukat” – figyelmeztet a külügyi tárca. „Szükség esetén az Izraelben tartózkodó szlovákiai turisták vagy a hozzátartozóik a diplomáciai szolgálat segélyvonalán keresztül kapcsolatba léphetnek a tel-avivi szlovák nagykövetséggel. A fontos információkat és elérhetőségeket a minisztérium honlapján, a nagykövetség honlapján, valamint a közösségi oldalakon teszik közzé” – tette hozzá Matúš Dávid, a külügyminisztérium szóvivője.

A palesztin terroristák hétvégi támadásával kapcsolatban a szlovákiai politikusok határozottan kiálltak Izrael mellett. Zuzana Čaputová köztársasági elnök a közösségi oldalán ítélte el az Izrael elleni terrortámadásokat, szolidaritását fejezve ki az agresszió minden áldozatával. Ódor Lajos kormányfő megdöbbentőnek tartja a Hamász Izrael elleni tömeges támadásait. „Az ártatlan emberek elleni agresszió és erőszak soha nem fogja biztosítani a békét és a stabilitást a Közel-Keleten” – hangsúlyozta közösségi oldalán a kormányfő.

A szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZŽNO) időközben úgy döntött, hogy azonnal fokozza a zsidó közösséghez kötődő épületek és egyéb helyek védelmét. Ezt a közösségi hálózatán jelentette be, hozzátéve, hogy ezt a szombaton Izraelben kihirdetett hadiállapot teszi szükségessé. „Ez csupán egy megelőző intézkedés, amely védelmet nyújt Izrael Európában élő ellenségeivel szemben. Pánikra nincs ok, de legyünk éberek” – figyelmeztet a Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége.

Forrás: újszó.com

Fotó: Bratislavský samosprávny kraj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.