2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 21. 10:20, hétfő | Életmód
Forrás: teraz.sk

Az iskolatáskának meg kell felelnie az egészségügyi és biztonsági kritériumoknak

Az iskolatáskának meg kell felelnie az egészségügyi és biztonsági kritériumoknak

Az iskolatáska kiválasztásakor a szülőknek mindenekelőtt a súlyára kell figyelniük.

Az iskolatáskának meg kell felelnie az egészségügyi, funkcionális és biztonsági kritériumoknak. A szülőknek az iskolások cipőinek helyes megválasztására is figyelniük kell, ideális esetben ortopéd talpbetéttel ellátott cipőkre. Erre a nyitrabányai kórház fizioterápiás, balneológiai és orvosi rehabilitációs osztályának vezető fizioterapeutája, Katarína Klátiková hívta fel a figyelmet.

Az iskolatáska kiválasztásakor a szülőknek mindenekelőtt a súlyát kell nézniük. "A fiatalabb tanulók esetében legfeljebb 1200 grammosnak kell lennie. Fontos ellenőrizni a megerősítést és az anyagot is, hogy az alacsony súly ne menjen a minőség rovására. Ökölszabályként a táska nem haladhatja meg a tanuló súlyának tizedét" - vázolta Klátiková.

Állítása szerint, a táska hátuljának erősnek, megerősítettnek és anatómiailag formázottnak kell lennie, a vállpántoknak négy-öt centiméter szélesnek és puha megerősítéssel körbetekertnek kell lenniük. A táska alsó széle a medencecsontokig, a felső széle pedig a váll kulcscsontjáig érjen, a mellkasnál és a deréknál további pántokkal ellátott táskák is megfelelőek. "A szülőknek ügyelniük kell arra, hogy a vállpántok ne legyenek túl hosszúak, lazák. Egyszerűen fogalmazva, ha a táska nem szorosan a háthoz simul, hanem lóg, az a mellkasi gerinc lekerekítését és a fej kinyúlását segíti elő" - magyarázta a gyógytornász.

Szerinte az egyvállas táskák azért sem megfelelőek, mert egyenlőtlen terhelést jelentenek a fejlődő hátra, ami skoliózist okozhat. "A nehezebb tankönyveket cipelő idősebb gyermekek számára a kerekes táska megfelelő alternatíva. Azt javaslom azonban, hogy a gyerekek felváltva húzzák a kezüket" - magyarázta.

Az iskolások másik fontos napi szükséglete a váltóruha. "A gyermekcipőnek természetes anyagból kell készülnie, megfelelő méretűnek kell lennie, elegendő helyet biztosítva a lábujjaknak, és anatómiailag formált talppal kell rendelkeznie. Kisebb gyerekek esetében a boka körüli csat is megfelelő" - magyarázta Klátiková.

A szakértő azt javasolta, hogy a lábbelit orvosi felszerelésben válasszuk. Szerinte a legmegfelelőbbek azok a cipők, amelyeknek ortopédiai talpbetétjük van. "A papucsot is ellenőrizni kell a tanév során, és kopás vagy a láb növekedése esetén le kell cserélni. A cipők és különösen az iskolai váltócipők, papucsok, amelyeket a gyerekek órákon át viselnek, nagyon fontosak nemcsak a gyermek lábfejlődése, hanem a gerinc fejlődése szempontjából is" - tette hozzá a gyógytornász.

Forrás: teraz.sk

Címkék: iskola, iskolatáska, táska

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.