2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 28. 10:37, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az idei almatermés a becslések szerint 7 év óta a legalacsonyabb lesz

Az idei almatermés a becslések szerint 7 év óta a legalacsonyabb lesz

A becslések szerint például a sárgabaracktermés akár a fele is lehet a tavalyinak, az alma pedig 13,6 %-kal kevesebb lehet. Ha ezek a becslések beigazolódnak, akkor az almatermés az elmúlt hét év legalacsonyabbja lesz.

Az idei év valószínűleg nem lesz a legjobb a szlovákiai alma-, körte-, őszibarack- és kajszibaracktermelők számára. Ez derül ki a pozsonyi Központi Mezőgazdasági Ellenőrző és Vizsgáló Intézet (ÚKSÚP) rendszeres gyümölcstermésbecsléséből. A becslések szerint például a teljes sárgabaracktermés akár a fele is lehet a tavalyinak, az alma pedig 13,6 %-kal kevesebb lehet. Ha ezek a becslések beigazolódnak, akkor az almatermés az elmúlt hét év legalacsonyabb lesz. Erről Monika Opartyová az ÚKSUP-tól tájékoztatott.

"A végső gyümölcstermés tavalyi statisztikai felméréséhez képest az idei termésbecslések az alma esetében mintegy 4227 tonnával (13,6%-kal kevesebb), a körte esetében 128 tonnával (12,2%-kal kevesebb), az őszibarack esetében 62 tonnával (4,9%-kal kevesebb) és a kajszibarack esetében 249 tonnával (53,8%-kal kevesebb) alacsonyabbak. A tényleges termést csak december 31-én mérik fel, de már ezek a becslések is azt mutatják, hogy az idei év nem túl kedvező a hazai gyümölcsök számára. Ez leginkább a kajszibarack esetében látszik, amelyet elsősorban a tavaszi fagyok pusztítottak el, de érdekes a csökkenő almatermés is" - mondta Štefánia Buschbacher, az ÚKSÚP pozsonyi főigazgatója.

A 2018-as évhez képest például, amikor viszonylag bőséges volt a gyümölcstermés, és a szlovák termelők több mint 43 ezer tonna almát termeltek, idén szavai szerint a hazai alma mennyisége várhatóan csaknem 17 ezer tonnával csökken. "Ha a becslések valóra válnak, úgy tűnik, 2017 óta a legalacsonyabb almatermésünk lesz" - figyelmeztetett az ÚKSÚP főigazgatója.

Az ÚKSÚP ellenőrei szerint a gazdag gyümölcstermés érdekében különösen fontos az öntözés, a tápanyagellátás és a fagy elleni védelem. A tavaszi fagyok azok, amelyek jelentősen befolyásolhatják a terméshozamot, míg nyáron a jégeső, a nedvességhiány vagy a heves, hosszan tartó esőzések során fellépő túlzott nedvesség okozhatja, hogy a gyümölcsök megrepednek és nem nőnek akkorára, amekkorára kellene. A tápanyaghiány szintén csökkent terméshozamot eredményezhet. A fák megfelelő növekedéséhez különösen fontos a nitrogén, a kalcium, a foszfor, a kálium és a magnézium. Célszerű humuszt is hozzáadni a talajhoz.

"Az is nagyon fontos, hogy a termelők felfigyeljenek a betegségekre és kártevőkre, és időben lépjenek fel ellenük a megfelelő permetezéssel vagy más ajánlott intézkedésekkel. Ezért az IPPC rendszeresen tájékoztatja a termesztőket és a nyilvánosságot a honlapján és a közösségi médián keresztül az aktuális növény- és fabetegségekről, valamint az ellenük alkalmazandó megfelelő permetszerekről. Ugyanakkor emlékeztetjük őket arra is, hogy a rezisztens fajták választása is jó megoldás lehet" - tette hozzá Buschbacher.

Forrás: teraz.sk

Címkék: alma, barack, gyümölcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.