2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Május 09. 19:17, hétfő | Tech
Forrás: Luminous

Az Európai Nyelvi Modell

Az Európai Nyelvi Modell

A fejlesztés alatt álló rendszer elősegítheti az “öreg kontinens” innovatív startup-ökorendszerét.

A 39 éves Jonas Andrulis korábban az Apple vezető mesterséges intelligencia fejlesztője volt, majd megalapította az Aleph-Alpha nevű startupot, amelyet elsősorban az OpenAI konkurensének szánt és európai mesterséges intelligenciát fejlesztene. A vállalkozás most bejelentette, hogy elkészült a LUMINOUS nevű mesterséges intelligencia nyelvi modellje. Ez a jelenlegi legnagyobb teljesítményű ilyen jellegű rendszer, és európai alternatívát kínál a felhasználóknak az amerikai egyesült államokbeli és kínai hasonló megoldásokkal szemben.

A LUMINOUS felhasználóspecifikus edzés nélkül képes különböző szövegek feldolgozására, elemzésére és készítésére. A megoldás ezáltal sokkal többet kínál, mint a jelenleg alkalmazott mesterséges intelligencia nyelvi modellek, amelyek gyakran csak egyes képességekkel rendelkeznek, ezért csak nagyon korlátozottan használhatók. A LUMINOUS lehetővé teszi a nagy adatmennyiségek alapján feltett kérdések megválaszolását természetes nyelven vagy a bonyolult szövegek alapján készített összefoglaló anyagok készítését.

A felhasználók hozzáférést kapnak a MAGMA nevű fejlesztéshez, amely először ötvözi a képeket és a szövegeket. Egy alkalmazásprogramozási felületen és interaktív felhasználói interfészen (Playground) keresztül a LUMINOUS-t és a MAGMA-t akár közvetlenül is el lehet érni. A kezdetekkor mindenki szabad krediteket kap. A startupok és a tudományos intézetek további szabad kreditekhez juthatnak. Az Aleph-Alpha így akar hozzájárulni az innovatív európai startup-ökorendszer kifejlődéséhez.

A vállalat álláspontja az, hogy Európa teljes nyelvi és kulturális sokszínűségének vissza kell tükröződnie a korszerű mesterséges intelligencia alkalmazásokban, mert csak így tud minden európai ország profitálni az újszerű mesterséges intelligencia technológiák potenciáljaiból. Jonas Andrulis, az Aleph-Alpha alapító-vezérigazgatója közölte, hogy a partnereikkel együtt arról akarnak gondoskodni, hogy az európaiak a digitális sorsukat a saját kezükbe vegyék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.