2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Szeptember 22. 14:39, kedd | Világ

Az EU belügyi biztosa: Szolidaritáson alapuló modellre van szükség a menekültek befogadásához

Az EU belügyi biztosa: Szolidaritáson alapuló modellre van szükség a menekültek befogadásához

Az Európai Bizottság a héten mutatja be új, menekültügyi reformról szóló javaslatát. Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa nem számít örömkiáltásokra.

„Kötelező szolidaritási rendszerre van szükség, minden tagállamnak segítenie kell, amennyiben egy másik tagállam migrációs nyomás alá kerül,“ nyilatkozta Johansson az AFP hírügynökségnek. Az elmúlt években a menedékkérők európai elosztása ellen főként a Visegrádi 4-ek országai léptek fel (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia). „Nem csupán az elosztásukról, de a visszafogadásukról is szó van,“ mondta Johansson azokkal kapcsolatban, akik menekültkérelmét a tagállamok elutasították. Szerinte legális bevándorlási útvonalakat kell nyitni a munkavállalóknak és humanitárius folyosókat a rászorulóknak. Ezzel együtt határozott fellépést ígért mindenféle vallási radikalizálódással szemben, illetve a terroristák mozgásterének beszűkítése érdekében.

Az új migrációs paktumot az Európai Bizottság szeptember 23-án fogja bemutatni, két héttel a Moria menekülttábori tűzvész után. Emberek ezrei maradtak fedél nélkül az említett tűzesetben. Évek óta 12 700 menekült tartózkodott a táborban, s ezt többen annak jeléül vették, hogy az EU nem képes elfogadni egy egységes menekültügyi politikát. Az EU-biztos belátta, hogy nehéz olyan javaslattal előállni, amellyel minden tagállam és az Európai Parlament is egyetért.

A dublini rendszer

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdai beszámolójában megemlítette, hogy az Európai Bizottság törölni kívánja a dublini reformot, amely tartalmazza többek közt az ún. kvótarendszert, amely szerint az az állam dönt a menekült kérelem kérdésében, amelyik határát először lépik át a menekültek. Ezt legélesebben Magyarország ellenzi.

A dublini rendszer célja meggátolni a menekülteket abban, hogy egyszerre több országban kérvényezzenek menekültstátuszt. Ezzel párhuzamban lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy a kérvényezőket visszaküldjék abba az országba, amely határát először lépték át. Görögország és Olaszország szerint ez a rendszer nem igazságos, ugyanis földrajzi fekvésüknek köszönhetően nagy valószínűséggel az ő határaikat fogják a menekültek elsőként átlépni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.