2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 31. 07:56, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU az ukrán agrártermékek importtilalmának meghosszabbítását ígéri

Az EU az ukrán agrártermékek importtilalmának meghosszabbítását ígéri

Az Ukrajnából az EU egységes piacára importált mezőgazdasági termékek piacának helyzete uralta a keddi brüsszeli megbeszéléseket az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén.

Az Ukrajnából az EU egységes piacára importált mezőgazdasági termékek piacának helyzete uralta a keddi brüsszeli megbeszéléseket az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén.

Ezt Jozef Bíreš, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági minisztere is megerősítette a tárgyalások során.

Az Európai Bizottság június 5-ig megállapodást kötött öt Ukrajnával szomszédos uniós tagállammal (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) arról, hogy nem importálnak négyféle mezőgazdasági árut (búza, kukorica, repce és napraforgómag), amelyek torzítják a hazai piac helyzetét és károsítják a helyi gazdákat. Bíreš rámutatott, hogy az öt ország eddig ígéretet kapott Brüsszeltől arra, hogy a megállapodás szerinti árucikkek importtilalmának határidejét vagy októberig, vagy az idei év végéig meghosszabbítják.

"Az Európai Bizottság még nem döntött erről, de az ígéret megvan, ami fontos Szlovákia és a többi szomszédos ország számára, de nem ez az egyetlen eszköz az Ukrajnából érkező agráráruimport kezelésére" - zárta Bíreš.

Kifejtette, hogy az érintett országok pénzügyi támogatást is kérnek az EU-tól. A Bizottság 100 millió eurós pénzügyi kompenzációt ígért az öt ország mezőgazdasági termelőinek.

A miniszter kifejtette, hogy Szlovákia nyitott az ukrán áruk tranzitjára és harmadik országokba történő szállítására, de - ahogyan Lengyelországban és más országokban is - a tranzitra szánt áruk nagy része a hazai piacon marad. Ez annak ellenére van így, hogy Szlovákiának nemcsak a szállított áruk egészségügyi, biztonsági és minőségi ellenőrzésével, hanem a tranzitnak való megfeleléssel is magasak a költségei.

Elismerte, hogy a négy "tiltott" árucikk listájának más árukkal való bővítésére vonatkozó javaslatokat kedden nem terjesztették elő Brüsszelben. Csakhogy ő Szlovákia nevében rámutatott, hogy például az olcsó tojás, méz és baromfihús importja Ukrajnából szintén komoly problémát jelent, és Szlovákia ezt a helyzetet is kezelni akarja, de ez is az Európai Bizottság döntésétől függ.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, gabona, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.