2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Április 25. 09:50, kedd | Életmód
Forrás: cas.sk

Az elfogyasztott italok hatással vannak a cukorbetegek egészségére

Az elfogyasztott italok hatással vannak a cukorbetegek egészségére

A kávé és a tea nagyon értékes és egészséges polifenolok forrásai, amelyek antioxidánsként hatnak a szervezetben.

Emellett erőteljes gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és nagyban segíthetik a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált embereket.
A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a sok kávét és teát fogyasztó cukorbetegeknél jelentősen alacsonyabb a korai halálozás kockázata. A kutatás azt is kimutatta, hogy az üdítőitalok fogyasztása ezzel szemben jelentősen növeli ezt a kockázatot - ami nem meglepő az üdítők magas cukortartalma miatt.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 15 ezer, átlagosan 61 éves, kettes típusú cukorbetegségben szenvedő amerikai beteg ivási szokásait elemezték. Az elemzés kimutatta, hogy azok a cukorbetegek, akik napi egy pohár üdítőnél többet ittak, ötödével nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azoknál viszont, akik naponta legfeljebb hat kávét ittak, huszonhat százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata, akik pedig hasonló mennyiségű teát fogyasztottak, azoknál huszonegy százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata.

A tiszta víz is jótékony hatású. Azoknál, akik a limonádét sima vízre cserélték, huszonhárom százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata. "A kávé olyan jótékony összetevőket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást. A tea szintén jó forrása a polifenoloknak, különösen a katechineknek, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A cukorbetegek megfelelő italválasztása alapvető fontosságú a jó egészség szempontjából" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Le Ma, a Harvard Egyetem munkatársa.

forrás: cas.sk

Címkék: cukorbetegség, kévé, tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.