2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. November 30. 21:07, szerda | Kzélet
Forrás: cas.sk

Az egekig szöktek az ingatlanárak

Az egekig szöktek az ingatlanárak

Ijesztő, ahogy futnak felfelé az árak. Ki az, aki mindezek mellett egyáltalán megengedheti magának a lakásvásárlást? A legnagyobb mértékű drágulást Nagyszombat megyében mérték.

14,5%-kal magasabb az ingatlanok értékesítési ára a 3. negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban - tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ).

A ténylegesen értékesített ingatlanok árainak éves viszonylatban bekövetkezett növekedése féléves emelkedés után enyhén lassult. Az árak növekedésének lassulása csak az új ingatlanoknál volt tapasztalható, a meglévő ingatlanok esetében viszont tovább növekedtek, jelenlegi áraik 14,5%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest (a 2. negyedévben 12,7%-kal).

A Szlovák Köztársaság mind a nyolc megyéjében az összes ingatlan ára, kortól függetlenül, kétszámjegyű értékkel volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Négy megyében következett be az országos átlagnál magasabb növekedés. A Nagyszombat megyében elért 20,4%-os rekord mellett Eperjes, Besztercebánya és Kassa megyékben is átlagon felüli volt az áremelkedés.

Az értékesítési árak terén is Nagyszombat megye az első, itt 24,8%-os volt a növekedés.

Az új lakások és társasházak terén hét megyében regisztráltak kétszámjegyű növekedést, de csak két megyében - Zsolna és Eperjes - haladta meg a 20%-os határt. Érdekes adat lehet, hogy a Nyitra megyei új ingatlanok 2%-os csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.