2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2023. Május 26. 07:16, péntek | Helyi
Forrás: teraz.sk

Az amerikai hatóságok beleegyeznek az agyi implantátumok emberi tesztelésébe

Az amerikai hatóságok beleegyeznek az agyi implantátumok emberi tesztelésébe

A Neuralink implantátumok célja, hogy az emberi agy közvetlenül kommunikálhasson a számítógépekkel - mondta Elon Musk a startup decemberi bemutatóján.

Elon Musk amerikai vállalkozó Neuralink nevű startupja csütörtökön bejelentette, hogy megkapta az amerikai szabályozó hatóságoktól az engedélyt agyi implantátumainak embereken való tesztelésére. A klinikai kísérlethez még nem indult toborzás - tette hozzá az AFP.

A Neuralink a Twitteren közzétett közleményében - az AFP szerint - azt írta, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyása az első emberi klinikai kísérletre "fontos első lépés" a technológiája számára, amely lehetővé teszi a közvetlen agy-számítógép összekapcsolást, hosszú távú célja pedig a kettő közötti teljes szimbiózis elérése.

"Keményen dolgozunk azon, hogy készen álljunk az első emberi (implantátumra), és természetesen rendkívül óvatosak akarunk lenni, és biztosak akarunk lenni abban, hogy jól fog működni, mielőtt az eszközt egy emberbe ültetnénk" - mondta akkor.

Musk - aki tavaly év végén vásárolta meg a Twittert, és aki a SpaceX, a Tesla és több más cég tulajdonosa is - ismert az ambiciózus terveiről, amelyek közül több végül nem valósult meg.

2019 júliusában azt ígérte, hogy a Neuralink 2020-ban végezheti el az első teszteket embereken. A termék érme nagyságú prototípusait már beültették majmok koponyájába. A bemutatón a vállalat ezután több majmot mutatott be, amelyek a Neuralink implantátumon keresztül alapvető videojátékokat "játszottak", illetve egy kurzort mozgatottak egy képernyőn.

Musk elmondta, hogy a vállalat megpróbálja majd az implantátumokat arra használni, hogy helyreállítsa a látást és a mobilitást azoknál az embereknél, akik elvesztették ezeket a képességeket. "Bármilyen csodásan hangzik is, hisszük, hogy lehetséges a teljes testfunkciókat helyreállítani egy olyan személy számára, akinek átvágták a gerincvelőjét" - mondta akkor Musk.

A hasonló rendszereken dolgozó más cégek közé tartozik a Synchron, amely júliusban jelentette be, hogy beültette az első agy-gép interfészt az Egyesült Államokban.

forrás: teraz.sk

Címkék: Elon, Elon Musk, Musk

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 08:28, szerda | Helyi

Befejezték a helyi utak és járdák átfogó felújítását

Az Eurovia SK befejezte a komáromi helyi utak átfogó rekonstrukcióját. A város mint megrendelő több mint 4,21 millió eurót fizetett a munkálatokért, áfa nélkül, tájékoztatta a TASR-t Simona Tančáková az Eurovia SK-tól.

2023. Június 02. 08:09, péntek | Helyi

Befejezték a helyi utak és járdák átfogó felújítását Komáromban

Az Eurovia SK befejezte a komáromi helyi utak átfogó rekonstrukcióját. A város mint megrendelő több mint 4,21 millió eurót fizetett a munkálatokért, áfa nélkül, tájékoztatta a TASR-t Simona Tančáková az Eurovia SK-tól.

2023. Május 29. 07:47, hétfő | Helyi

Feladta magát a Szűcs Tibor meggyilkolásával összefüggésben körözött Sárközi Gergely

Önként feladta magát a Győri Rendőrkapitányságon pénteken (május 26-án) délelőtt Sárközi Gergely, akit Szűcs Tibor meggyilkolásával összefüggésben köröztek - írja a Magyar Nemzet.

2023. Május 26. 07:19, péntek | Helyi

A szlovákok nagyjából fele nem tud megtakarítani a jövedelméből

Minden harmadik szlovák fizetéstől fizetésig él, az emberek másik része pedig tartalékokból, megtakarított vagy kölcsönkért pénzből kénytelen gazdálkodni.