2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2023. Május 26. 07:16, péntek | Helyi
Forrás: teraz.sk

Az amerikai hatóságok beleegyeznek az agyi implantátumok emberi tesztelésébe

Az amerikai hatóságok beleegyeznek az agyi implantátumok emberi tesztelésébe

A Neuralink implantátumok célja, hogy az emberi agy közvetlenül kommunikálhasson a számítógépekkel - mondta Elon Musk a startup decemberi bemutatóján.

Elon Musk amerikai vállalkozó Neuralink nevű startupja csütörtökön bejelentette, hogy megkapta az amerikai szabályozó hatóságoktól az engedélyt agyi implantátumainak embereken való tesztelésére. A klinikai kísérlethez még nem indult toborzás - tette hozzá az AFP.

A Neuralink a Twitteren közzétett közleményében - az AFP szerint - azt írta, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyása az első emberi klinikai kísérletre "fontos első lépés" a technológiája számára, amely lehetővé teszi a közvetlen agy-számítógép összekapcsolást, hosszú távú célja pedig a kettő közötti teljes szimbiózis elérése.

"Keményen dolgozunk azon, hogy készen álljunk az első emberi (implantátumra), és természetesen rendkívül óvatosak akarunk lenni, és biztosak akarunk lenni abban, hogy jól fog működni, mielőtt az eszközt egy emberbe ültetnénk" - mondta akkor.

Musk - aki tavaly év végén vásárolta meg a Twittert, és aki a SpaceX, a Tesla és több más cég tulajdonosa is - ismert az ambiciózus terveiről, amelyek közül több végül nem valósult meg.

2019 júliusában azt ígérte, hogy a Neuralink 2020-ban végezheti el az első teszteket embereken. A termék érme nagyságú prototípusait már beültették majmok koponyájába. A bemutatón a vállalat ezután több majmot mutatott be, amelyek a Neuralink implantátumon keresztül alapvető videojátékokat "játszottak", illetve egy kurzort mozgatottak egy képernyőn.

Musk elmondta, hogy a vállalat megpróbálja majd az implantátumokat arra használni, hogy helyreállítsa a látást és a mobilitást azoknál az embereknél, akik elvesztették ezeket a képességeket. "Bármilyen csodásan hangzik is, hisszük, hogy lehetséges a teljes testfunkciókat helyreállítani egy olyan személy számára, akinek átvágták a gerincvelőjét" - mondta akkor Musk.

A hasonló rendszereken dolgozó más cégek közé tartozik a Synchron, amely júliusban jelentette be, hogy beültette az első agy-gép interfészt az Egyesült Államokban.

forrás: teraz.sk

Címkék: Elon, Elon Musk, Musk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 18. 19:33, csütörtök | Helyi

Jégpályák Éjszakája Komáromban

A Magyar Jégkorong Szövetség 2016 óta minden év januárjában rendezi meg a Bayer Construct Jégpályák Éjszakáját.

2024. Január 16. 08:36, kedd | Helyi

Januári programajánló | Dunaszerdahely

Januári programajánló Dunaszerdahelyről. Forrás: Tilajcsik Edit

2023. December 11. 20:38, hétfő | Helyi

Nagy Attila: 100 szerdahelyi történet

Mi volt a Pókhegy, a Csiger, a Szerdahelyi Czéczeg? Mikortól Szent György a város védőszentje? Merre állt a szerdahelyi vár?

2023. December 05. 14:50, kedd | Helyi

Komárom: Elkezdték a kerékpártartók felszerelését az általános iskolákban

A projekt megvalósításához az önkormányzat 29 611 euró támogatást kapott a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériumától a kerékpáros közlekedés és a kerékpáros turizmus fejlesztésének támogatására.