2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Szeptember 06. 17:19, hétfő | Világ
Forrás: HVG / The Sun

Az amerikai haditengerészet egy érdekes új fegyvert hozott létre

Az amerikai haditengerészet egy érdekes új fegyvert hozott létre

Az eszköz szinte lehetetlenné teszi az emberi beszédet. Az új csodafegyver ugyanis a beszélő saját hangját játssza neki vissza, így teljesen összezavarva őt.

Nem újdonság, hogy az amerikai haditengerészet új dolgokat vizsgál vagy fejleszt, elsősorban az ellenség felkutatása a cél. Az új technológiát még 2019-ben szabadalmaztatták, az amerikaiak pedig AHAD-nak nevezték el (handheld acoustic hailing and disruption). Az AHAD rögzíti a beszélő által mondottakat, majd hangosan visszajátssza azt neki, ezzel összezavarva őt. A tesztek alapján a technológia tökéletesen működik, akár kis területen is. A katonáknak mostanában adták át a szerkezetek prototípusait.

A technológia alapja az úgynevezett késleltetett hallási visszacsatolás (delayed auditory feedback, DAF), amelyet a dadogó embereknél is használnak a beszédkészség javítására. A folyamatos visszajátszás bizonyos helyzetben viszont zavaró is lehet, és épp ez az, amit a haditengerészet el szeretne érni. A jelenségre ugyanis változatos módon reagálhatnak az emberek, de a legtöbbjük egyszerűen nem képes megszólalni.

Egy ilyen technológia a harcmezőn sok előnnyel járhat, hiszen pillanatok alatt összezavarható vele a kommunikáció és persze az ellenfél is.

Címkék: hadászat, technológia, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.