2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 21. 11:05, kedd | Életmód

Az alvás fontossága az életünk számos területére kihatással van

Az alvás fontossága az életünk számos területére kihatással van

Az alvás nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz, az érzelmi és szellemi jóléthez, valamint az általános teljesítményhez.

Az ideális alvás a gyerekeknél

Az ideális alvás időtartama a gyerekeknél függ az életkoruktól. Az újszülötteknek 14-17 óra alvásra van szükségük naponta, az óvodásoknak 11-13 óra, a kisiskolásoknak 9-11 óra, a serdülőknek pedig 8-10 óra az ideális alvásidő.

Az ideális alvás a felnőtteknél

A felnőtteknek általában 7-9 óra alvásra van szükségük minden éjszaka. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alvásigény egyéntől függően változhat. Vannak olyan emberek, akiknek több alvásra van szükségük, míg másoknak kevesebb is elegendő.

A minimum alvásidő

A minimum alvásidő minden korosztályban eltérő. Az újszülötteknek legalább 11-12 óra alvásra van szükségük, az óvodásoknak 10 órára, a kisiskolásoknak 9 órára, a serdülőknek pedig 8 órára. A felnőtteknek pedig általában legalább 7 óra alvásra van szükségük minden éjszaka.

A veszélyek, amelyekkel jár, ha nem alszunk eleget

Ha nem alszunk eleget, az számos egészségügyi problémához vezethet. Az állandó fáradtság, ingerlékenység, szorongás, ellenálló képesség csökkenése, memóriazavarok, koncentrációs nehézségek, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, elhízás, az immunrendszer gyengülése, valamint a depresszió kialakulása is következhet, ha nem alszunk eleget.

Mivel tehetjük jobbá az alvásunkat

Az alvás minősége legalább olyan fontos, mint az alvás időtartama. Az emberek sokszor küzdenek az álmatlansággal, a nyugtalan éjszakákkal és a korai ébredéssel. Azonban van néhány módszer, amelyekkel javíthatjuk az alvás minőségét, és így jobban tudunk pihenni és regenerálódni az éjszaka során. Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy jobbá tegyük az alvásunkat, az az, hogy kialakítjuk a megfelelő környezetet az alváshoz. Ez azt jelenti, hogy olyan helyen alszunk, amely csendes, sötét és hűvös. A hálószobánk legyen szellős és jól szellőztethető. A kényelmes matrac és párna is nagyon fontos az alvás minőségének javításában. Az alvás előtti rutin is nagyon fontos. Fontos, hogy minden este azonos időpontban feküdjünk le, és azonos rutint kövessünk el. Ilyen lehet például egy meleg fürdő, az esti olvasás, vagy egy kis meditáció. A lényeg az, hogy csökkentsük az aggodalmakat és az idegeskedést, és készítsük fel az elménket és a testünket az alvásra. Az étkezési szokásaink is hatással lehetnek az alvás minőségére. Az evés előtt kerüljük a nehéz ételeket és az alkoholt, mert ezek nehezebbé tehetik az elalvást, és megzavarhatják az alvás minőségét. Érdemes kerülni a nagy mennyiségű folyadék fogyasztását is az este, hogy ne kelljen az éjszaka közepén felkelni a WC-re. Az alvási szokásaink és a napi rutinunk is nagyon fontosak az alvás minőségének javításában. A rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és az időben való lefekvés mind hozzájárulhatnak az alvás minőségének javításához.

Az alvás minősége fontosabb, mint az időtartama, és számos módja van annak, hogy jobbá tegyük az alvásunkat. Az ideális alvási idő gyerekeknél és felnőtteknél is eltérő, de az alvás minimum időtartama mindkét korcsoport számára legalább 7-8 óra. Az alvás hiánya vagy minőségi romlása súlyos veszélyekkel járhat az egészségre, beleértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a mentális problémákat. Azonban, ha betartjuk a megfelelő alvási szokásokat és az életmódunkat is az alvás javítására alakítjuk, akkor segíthetünk magunkon az egészségünk megőrzése és az általános jóllétünk érdekében.

Címkék: éjszaka, alvás, egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.