2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2020. November 09. 15:46, hétfő | Kzélet
Forrás: TASR

Az Általános Egészségügyi Biztosító kapott plusz 100 millió eurót

Az Általános Egészségügyi Biztosító kapott plusz 100 millió eurót

Az Általános Egészségügyi Biztosító (Všeobecná zdravotná poisťovňa - VZP) október végén kapott plusz 100 millió eurót. Ezt a TASR-nek Matej Neumann, az állami VZP szóvivője erősítette meg.

„Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján, aki a társaság egyetlen részvényese, ez az összeg a tőke emelésére lett szánva és október végén lett a VZP számlájára átutalva“ nyilatkozta Neumann.

A kormány még október elején döntött úgy, hogy a VZP tőkéjét megemeli 100 millió euróval. A szlovák Egészségügyi Minisztérium eredetileg 300 millió euró összeget javasolt erre a célra. Több analitikus is kritizálja a kormány ezen lépését. Az INESS analitikusa, Martin Vlachynský ezt a szlovák egészségügy hátráltatásának nevezte, illetve a konkurens egészségügyi biztosítók felszámolásához vezető lépésnek titulálta. Az INEKO analitikusa, Dušan Zachar ezt még régebben úgy jellemezte, hogy a lépés aránytalanul nagy beavatkozás az állam részéről a közegészségügyi biztosítók sokszínűségébe Szlovákiában. De ugyanígy kritikával illette az állam ezen döntését az AOPP SR, vagy a szlovák parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője, Richard Raši. A szlovák Nemzeti Tanács Egészségügyi Bizottságának elnöke, Jana Bittó Cigániková (SaS) azt állítja, hogy ami az egészségügyi biztosítókat illeti, az egész finanszírozási rendszer rosszul van felépítve Szlovákiában. Szerinte még egyetlen kormány sem tudott a tárca részére elegendő pénzügyi támogatást biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.