2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. December 11. 15:27, péntek | Magyarország
Forrás: HVG

Arctalan hősök címen kampány indul az egészségügyi dolgozók mentális egészségéért

Arctalan hősök címen kampány indul az egészségügyi dolgozók mentális egészségéért

Az utóbbi időben megnövekedett az alvászavarral, depresszióval és stresszel küzdő dolgozók száma.

A MedSpot Alapítvány és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara indított egy közös kampányt Arctalan hősök néven, melynek célja, hogy mentális segítséget nyújtson az egészségügyi dolgozóknak, akik lassan egy éve minden nap a koronavírus-világjárvány frontvonalában küzdenek. Számukra az idei karácsonyi időszak még megterhelőbb lehet, lelki támogatásuk ezért most kiemelten is fontos. „Egyéni krízisintervenciós konzultációkat biztosítunk, amelyeket igyekszünk úgy, online megszervezni, hogy kritikus helyzetben is igénybe tudják venni a kollégák, továbbá csoportos segítő foglalkozásokat tartunk a kórházakban. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával kutatást végzünk majd, hogy pontos képet kapjunk arról, az egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak, ez hogyan változik, ezáltal pedig a mentális segítségnyújtás hatásait is tudjuk majd mérni. Mindemellett közösen olyan segédanyagok – relaxációs vagy edukációs programok – elkészítését is tervezzük, amelyeket az egészségügyi dolgozók akár munka közben is el tudnak érni a honlapunkon keresztül” – magyarázta a kampány kapcsán Spányik András orvos, a MedSpot Alapítvány kurátora.

Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK dékánja szerint: „Már a Covid–19-pandémia előtt végzett kutatások is azt mutatták, hogy az egészségügyi dolgozókat sokkal több stressz éri foglalkozásuk gyakorlása során, mint más hivatások képviselőit. Mindez pedig csak tovább fokozódott a koronavírus-világjárvány miatt, hiszen nap mint nap szembesülnek az élet-halál kérdésével, valamint az állandó készenlét – amellett, hogy fizikailag is megterhelő – szintén stresszfaktort jelent. Túlterhelt a rendszer és egyre gyűlik a feldolgozatlan élményanyag, amivel nem biztos, hogy van idejük foglalkozni. Nagyon fontos, hogy olyan szolgáltatásokat tudjuk nyújtani számukra, amelyekkel kezelhetővé válnak ezek a helyzetek. Ezért is örülünk a most aláírt megállapodásnak.”

A MedSpot Alapítvány közleményében az olvasható, hogy olyan mentális támogatást szeretnének nyújtani az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, amellyel könnyebben átvészelik ezt a hihetetlenül megterhelő időszakot. Tervezik, hogy hosszú távon, a pandémia befejeződése után is folyamatosan segítik őket abban, hogy családjukkal együtt könnyebben fel tudják dolgozni mindazt, amit átéltek – traumáikat, lelki problémáikat. A közlemény szerint a kezdeményezéshez többek között az Uzsoki Utcai Kórház munkatársai is csatlakoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.