2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Június 26. 10:21, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Áprilisban 10,9%-kal csökkent a teherszállítás teljesítménye éves szinten

Áprilisban 10,9%-kal csökkent a teherszállítás teljesítménye éves szinten

A szállítási volumen csökkenése már tíz hónapja tart.

Az áruszállítási volumen teljes értéke 2023 áprilisában elérte a 18,5 millió tonna árut, ami 10,9%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Az áruszállítási volumen csökkenése már tíz egymást követő hónapban folytatódik. Erről a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala számolt be.

Az általános csökkenésben az egyéb szállításnak volt a legjelentősebb hatása, 40%-os visszaeséssel. Ez a kisebb összetevő továbbra is jelentős hatással van a szállítási és raktározási ágazat általános paramétereire. Az ágazat súlyát tekintve legerősebb összetevője, a közúti szállítás szintén csökkent, 4%-kal kevesebbet szállított az előző évhez képest. Két hónapnyi növekedés után a vasúti forgalom 10%-kal csökkent az előző évhez képest.

A szállítási távolságokat is figyelembe vevő áruszállítási teljesítmény 2023 áprilisában 3,1 milliárd tonnakilométer (tkm) volt, 5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Mind a vasúti szállítás, mind az egyéb szállítás, amely magában foglalja a vízi, légi, raktározási és kiegészítő szolgáltatásokat, teljesítménye kétszámjegyű csökkenést mutatott az előző évhez képest.

A szállított áruk mennyiségének csökkenése ellenére a közúti szállítás, mint egyetlen ágazati komponens, a nem közforgalmú közúti szállítás magasabb teljesítményének köszönhetően 0,3%-kal enyhén növelte teljesítményét. Ez a közúti szállításnak a fuvarozástól eltérő főtevékenységű vállalatok által végzett, arányaiban kisebb részét jelenti.

Összességében 2023 első négy hónapjában mind az áruszállítás volumene, mind a teljesítmény csökkent, mindkét mutató tizedével maradt el az előző év azonos időszakitól.

A személyszállításban szállított utasok száma az előző évhez képest közel 11%-kal 55,6 millióra emelkedett 2023 áprilisában. Az utasforgalom éves növekedése 2021 szeptembere óta tart. 2021 szeptembere óta minden személyszállítási komponens növekedett. A tömegközlekedési utasok száma 16%-kal nőtt. A vasúti utasok száma szintén 4,7%-kal emelkedett, de ezek az összes utasszámnak csak a tizedét teszik ki.

A személyszállítási teljesítmény, amely az utazások hosszát is figyelembe veszi, 2023 negyedik hónapjában elérte a 724 millió utaskilométert. Az előző év azonos időszakához képest 14%-kal nőttek. A szállítási távolságok az előző évhez képest nőttek, különösen a közúti közlekedésben, közel 19%-kal.

Összességében négy hónap alatt ötödével több utas utazott személyszállítással, mint egy évvel korábban, a szállítási távolságok figyelembevételével pedig közel 30%-kal több utaskilométert tettek meg.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.