2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 28. 12:02, szerda | Tech
Forrás: Osztrák Technológiai Intézet (ATI)

Annyira már nem is lep meg: jönnek az autonóm villamosok

Annyira már nem is lep meg: jönnek az autonóm villamosok

Természetesen hatalmas technológiai előrelépésről beszélünk, hiszen az önjáró tömegközlekedési eszköz működéséhez több új, és működő elemet kellett megalkotniuk a tudósoknak.

Az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) egy évtizede azon dolgozik, hogy a közeljövőben megjelenhessenek az önállóan közlekedő villamosok. A technika már annyira kiforrott, hogy hamarosan bárki utazhat rajtuk, de sok időbe telik majd, míg világszerte elterjed a technológia. Problémát jelent, hogy a legtöbb országban érvényben van az úgynevezett Bécsi Konvenció, amely kimondja, hogy a vezetőnek mindig meg kell őriznie a teljes ellenőrzést a járműve felett, azaz szabályozási és jogi szempontból még sok kérdést kell tisztázni.

Az Osztrák Technológiai Intézet Látás, Automatizálás és Irányítás Központja 8 éve kutatja ezt a kérdést. Az idén befejeződött egy kutatási projekt, amelynek keretében a Bims nevű asszisztencia-rendszereket mesterséges intelligenciával szerelték fel. "Nem cél, hogy egyik napról a másikra minden jármű vezető nélkülivé váljon, de vannak olyan alkalmazási területek, ahol viszonylag jól el lehet képzelni a villamosok számára" - jelentette ki Christian Zinner, az AIT projektvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.