2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Június 24. 18:00, szerda | Világ

Amerika jakobinus pillanata: A Wall Street Journal és az amerikai kulturális forradalom

Amerika jakobinus pillanata: A Wall Street Journal és az amerikai kulturális forradalom

A liberális-kapitalista nézetek szócsöveként is ismert Wall Street Journal szerkesztőségi vezércikkben ment neki a jelenleg amerikában zajló kulturális forradalomnak.

A WSJ szerint Amerika jelenleg egy „jakobinus momentumot” él meg, intézményeiben pedig „kulturális puccs” zajlik, ez pedig szükségszerűen a liberális értékek kárára érvényesül.

George Floyd megölése nyomán kialakult felháborodás bár fontos és hasznos gondolatokat vetett fel a rasszizmussal, valamint a rendőrségi refomokkal kapcsolatban. De a politikai és kulturális erők az elmúlt hetekben egy sokkal egészségtelenebb irányt vettek: „a politikai konformizmus ádáz hadjárata söpör végig Amerika művészeti, oktatási, üzleti és szórakoztatóipari intézményeiben” – írják.

„Azért nevezzük ezt jakobinus pillanatnak mert benne van a forradalmi elme válogatás nélküli féktelen ítélkezési hajlama. A guillotine bár nincs használatban, de az impulzus ugyanaz, ahogy sokak karrierét, megélhetésétését, hírnevét teszik tönkre. A lemondások, kirúgások, kitagadások és kikényszerített bocsánatkérések hulláma a nagyobb és kisebb intézményekben olyan gyorsan történik, hogy azt alig lehet követni” – írják.

A lap felsorolol néhányat az Amerikát átszelő elbocsátás hullám abszurd eseteiből. Így például a hónapban rúgták ki a New York Times és a Philadelphia Insider szerkesztőjét egy-egy nem megfelelőnek titulált, a zavargásokkal szemben kritikus hangvételt megfogalmazó cikk miatt. Erről egyébként itt írtunk bővebben:

A kulturális tisztogatás elérte az akadémiai köröket is. A Los-Angelesi Egyetem (UCLA) tanárát például azért függesztették fel állásából, mert elutasította egyik hallgatója azon kérését, miszerint (kizárólag) az afroamerikai hallgatóknak kéne elhalasztani az idei vizsgákat. Egy másik oktatóval szemben pedig azért folyik vizsgálat, mert előadásán felolvasta Martin Luther King egyik, „az n-betűs szót” tartalmazó levelét.

A WSJ továbbá beszámol egy vermonti iskolaigazgató esetéről, akit azért menesztettek, mert kifejtette: „Erősen hiszem, hogy a fekete életek számítanak”, de „csak azért, mert nem járkálok BLM-felirattal, nem jelenti azt, hogy rasszista vagyok”.

A Wall Street Journal szerint az USA-ban jelenleg zajló folyamatok a liberális társadalom alapvető értékeit és intézményeit veszélyeztetik: „Egyesek számára az olyan közjók, mint a tudományos szabadság vagy a politikai pluralizmus elpusztítása csak járulékos veszteség egy igaznak látszó ügy miatt.” Ahogy ezek a forradalmárok végigvonulnak a liberális intézményeken, „úgy dobják szemétre a szabad szólás, a demokratikus vita és a kulturális tolerancia liberális értékeit” - írják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.