2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Augusztus 11. 12:44, kedd | Világ
Forrás: BBC NEWS

AKKOR ÉS MOST: Bejrút a robbanás után

AKKOR ÉS MOST: Bejrút a robbanás után

A múlt héten történt bejrúti kikötői robbanás több, mint 130 emberéletet követelt, több ezren sérültek meg és az anyagi károk hatalmasak.

A város inkább néz ki egy háborús övezetnek, mint egy baleset utáni helyszínnek. A robbanás epicentruma és krátere körül minden elpusztult vagy tönkre ment, de több száz méterrel arrébb is komoly anyagi károk keletkeztek. Cikkünkben bemutatjuk Bejrútot a robbanás előtt és közvetlen utána.

A kikötő és a raktárépületek. Középen a robbanás epicentruma. És így néz ki most.

Az Orient Queen sétahajó a bejrúti kikötőben a robbanás előtt és után. A lökéshullám megrongálta majd oldalára borította az óriás hajótestet. A legénység egy tagja meghalt, egy másik embert azóta sem találnak. Az Abou Merhi utazási iroda, amely pár méterre volt a horgonyzó hajótól, szintén megsemmisült.

A gabonasilókat érte a robbanás erejének nagyja, túlnyomó részük azonnal megsemmisült. Mivel a silókban tárolt gabona, valamint az épület vastag fala felfogták a robbanás energiájának egy részét, Genevieve Langdon professzor szerint a károk sokkal súlyosabbak is lehettek volna.

A segélyszervezetek számításai alapján több, mint 300,000 ember maradt fedél nélkül Libanon fővárosában. Mego Terzian, az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke elmondása alapján a gyógyszereket és egészségügyi kellékeket tároló raktár is a kikötőben volt, így komoly károkat szenvedett. Az ország legnagyobb dialízis-központja, amely Bejrút belvárosában volt, teljesen megsemmisült. "A robbanás követte látvány az 1975 és 1990 közötti polgárháború képeire emlékeztet," mondta Terzian.

Libanon tengeri kereskedelmét áthelyezték az ország második legnagyobb városába Tripoliba, így megkezdődhet a segélycsomagok, ételek, kórházi kellékek és egyéb termékek szállítása. Qatar, Kuwait és Jordánia mobilkórházakkal segíti a város lakóit.

A kikötőtől nyugatra fekvő bevásárlóközpontok, éttermek és kávézók sem úszták meg a robbanást. Az ablak- és kirakatüvegek egytől egyig darabokra törtek a robbanás okozta lökéshullám következtében. Marwan Abboud polgármester szerint a köztereken okozott károk elérik a milliárdos nagyságrendet.

Hívők a Mohammad al-Amin mecsetben, ahogy ünneplik az Eid-et. Mindez pár nappal a robbanás előtt.

A takarítás megkezdődött a Szent György templom falai között is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.