2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Június 19. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát

A vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, miszerint a koronavírusos megbetegedés súlyosságát a beteg vércsoportja is alapvetően befolyásolhatja.

A tanulmány során mintegy kétezer súlyos koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlították össze több ezer olyan emberével, akik a Covid-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen.

A kutatók arra az következtetésre jutottak, hogy az A vércsoportúak megbetegedése nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

“A 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek" - magyarázta Parameswaran Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért érint egyeseket súlyosan az új típusú koronavírusos megbetegedés, míg mások azt alig érzik meg. Azt már tudjuk, hogy az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek. Emellett azonban a tudósok más tényezők után is kutatnak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) eközben leállította hidroxiklorokin nevű maláriaellenes szerrel végzett kutatásokat, mivel tesztjeik alapján a hatóanyag nem csökkentette a halálozások számát a Covid-19 súlyos formájában szenvedők körében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.