2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. Január 14. 12:07, csütörtök | Kzélet
Forrás: TASR

A védelmi miniszter beismerte: nincs elég tesztünk az országos teszteléshez

A védelmi miniszter beismerte: nincs elég tesztünk az országos teszteléshez

A szerdai kormányülés után mondta Jaroslav Naď az újságíróknak, hogy az országos tesztelés körül még sok a kérdőjel.

„Egyszerűen nincs elég tesztünk az országos teszteléshez“ – mondta Jaroslav Naď védelmi miniszter és hozzátette, erre már hétfőn is felhívta a figyelmet. Szerinte 5 millió tesztre lenne szükség. Elmondta, a tömeges tesztelés nem a kormány ötlete volt, hanem közel 70 község és város fordult ezügyben hozzájuk. Tehát nem a kormány akarja mindenáron a tesztelést, ők csak reagálnak az önkormányzatok kérésére. „A városok és községek tesztelni akarnak és nekünk kell bebiztosítani a katonákat, teszteket, egészségügyi dolgozókat, és káosz van. Igyekszünk valamiféle rendszert bevezetni“ – nyilatkozta a védelmi miniszter. Egyes önkormányzatok önkéntes tesztelést akarnak, de ez Naď szerint alacsony részvételhez vezetne. Szerinte „20-30 százalékos részvételi aránynál nincs értelme a tesztelésnek“.

Állítása szerint azzal, hogy még nincsenek nyilvánosságra hozva a teszteléssel kapcsolatos előírások, nincs probléma. A kormány minden nap dolgozik rajtuk. A kórházak véleménye azonban különbözik az országos tesztelésről, pedig az egészségügyi dolgozókat nekik kéne bebiztosítaniuk. „Egyesek azt mondják, persze, teszteljünk, mások pedig, hogy semmi esetre sem, fáradtak vagyunk“ – állítja a miniszter. Szerinte a szakemberek véleménye is megosztott. Naď a kötelező tesztelést támogatja. „A kiadások megegyeznek az önkéntes tesztelésével, annyi a különbség, hogy önkéntesen a lakosok 20-30 százaléka jön el, kötelezően pedig a 90 százaléka“. Richard Sulík gazdaságügyi miniszter szerint Szlovákiának van elég antigén tesztje. „Múlt pénteken érkezett 2,6 millió teszt, majd további 2,6 millió. Van elég tesztünk“ – mondta Sulík a szerdai kormányülés után. Elmondása szerint van lehetőség további 5 millió teszt felvásárlására pár napon belül. „A teszteken biztos, hogy nem csúszik el a dolog“ – állapította meg Sulík.

Címkék: Jaroslav Nad

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.