2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 18. 16:42, hétfő | Világ
Forrás: Noviny.sk

A Vatikán jóváhagyta az azonos nemű párok megáldását

A Vatikán jóváhagyta az azonos nemű párok megáldását

A Vatikán hétfőn, december 18-án jóváhagyta az azonos nemű párok áldásának lehetőségét. Ragaszkodik azonban ahhoz, hogy ez nem lehet katolikus szertartás, és nem adható házasságkötés vagy polgári szertartás alkalmával.

"Senki sem akadályozhatja vagy tilthatja meg az egyháznak, hogy közel legyen az emberekhez minden olyan helyzetben, amelyben Isten segítségét kérhetik egy egyszerű áldás által" - áll a Vatikán Ferenc pápa által jóváhagyott dokumentumában.

Ez a döntés azonban nem változtatja meg a katolikus egyház álláspontját az azonos neműek házasságával vagy egyesülésével kapcsolatban. A Vatikán továbbra is kitart amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. "Ezt az áldást soha nem szabad polgári házassági szertartással egy időben, vagy akár azzal együtt megadni" - mondta a katolikus egyházfő.

A vatikáni hittani dikasztérium prefektusa, Víctor Fernández bíboros a dokumentum bevezetőjében azt írta, hogy a szóban forgó döntés a Vatikán áldással kapcsolatos álláspontjának "kiterjesztése és gazdagítása", amely "Ferenc pápa pasztorális látásmódján alapul", aki azt akarja, hogy az egyház mindenki számára nyitott legyen.

A Vatikán 2021-ben azt mondta, hogy az egyháznak nincs felhatalmazása arra, hogy megáldja az azonos neműek egyesüléseit, mert Isten nem "áldhatja meg a bűnt" - emlékeztet az AFP. A Szentszék hétfőn megismételte ezt az álláspontot. "A félreértések és botrányok elkerülése érdekében" az azonos nemű párok megáldása nem történhet "olyan gesztusokkal, ruhákkal vagy szavakkal, amelyek az esküvőhöz tartoznak" - magyarázta.

"Az ilyen áldások más kontextusban is megtalálhatják a helyüket, például egy templomlátogatás, egy pappal való találkozás vagy egy zarándoklat során" - tette hozzá a Vatikán.

Forrás: noviny.sk

Címkék: áldás, Vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.