2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 03. 12:03, péntek | Kzélet
Forrás: ma7.sk

A vasárnapi zárvatartásról is tárgyaltak a honatyák

A vasárnapi zárvatartásról is tárgyaltak a honatyák

A javaslatot benyújtó politikusok célja, hogy az államünnepek mellett vasárnap se nyithassanak ki az üzletek.

A képviselők azonban négy négy kivételt is megemlítettek: a tanévnyitó előtti utolsó vasárnapot és advent három vasárnapját – írja a ma7 hírportál. Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke szerint ez egy rendre visszatérő téma, amely igazából senkinek nem jó, viszont sokaknak kárt okoz.

„Nem azt mondom, hogy ne legyenek szabályozások az országban, de az államnak csak a szükséges szabályokat kellene megalkotnia és betartatnia. Kulcsfontosságú, hogy ezeknek legyen értelme" - hangsúlyozta. Szerinte számos érv szól amellett, hogy tévednek a vasárnapi zárvatartás hívei. „A vasárnapi árusítás betiltása sok kárt okozna, és csak kevés hasznot hozna." – mondta Viskupič.

A javaslatot benyújtó képviselők rávilágítottak, hogy a vasárnap a törvény értelmében munkaszüneti napnap számít. Ennek ellenére hazánkban mégis magas a vasárnap is dolgozók aránya. „A vasárnapi munkavégzés lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók, különösen a nők - akik a kiskereskedelmi ágazatban dolgozók 80 százalékát teszik ki - szabadnapjukat a családjukkal töltsék. A javasolt változtatás a jelenlegi helyzethez képest évente körülbelül 44 olyan napot vezetne be, amikor nem kellene dolgozniuk a munkavállalóknak, és ezzel a házasságokat, a családokat és a gyerekeket szeretnék segíteni" – állítják a beterjesztők.

forrás: ma7.sk
fénykép forrása: pexels.com / Vlastimil Starec

Címkék: üzlet, vasárnap, zárva

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.