2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Január 27. 11:55, péntek | Világ
Forrás: washingtonpost.com

A valóságban is létezik a The Last of Us zombigombája

A valóságban is létezik a The Last of Us zombigombája

A népszerű videojátékban és az újonnan adaptált HBO sorozatban bemutatott zombiapokalipszis egy cordyceps nevű gombafajta mutációjából származik, amelynek 600 változata található szerte a világon.

A Cordyceps tényleg zombiszerű tüneteket vált ki a rovaroknál. Ez a jelenség inspirálta a The Last of Us alkotóját, Neil Druckmannt, hogy elkészítse a népszerű zombiapokalipszis játékot. A kutatók egyébként már régóta tanulmányozzák a gombatípust, sőt manapság számos számos egészségügyi kiegészítőben is megtalálható.

Mi az a cordyceps?

A Cordyceps egy parazita gomba, amely először a rovarok külső részét fertőzi meg, majd a testükön belül is elterjed, végül pedig szó szerint kinő a rovarok testéből. A cordyceps spórák szabálytalan viselkedésre késztetik a rovarokat, látszólag átveszik az irányítást az elméjük és a motoros funkcióik felett, amivel tulajdonképpen zombikká teszik áldozataikat. A Cordyceps végül megöli gazdáját, és pár hét leforgása alatt indaszerű szárat növeszt a fertőzött holttestéből. Amikor teljesen kifejlődött, az inda új cordyceps spórákat bocsát ki, megfertőzve a közelben élő hasonló rovarokat.

A jelenséget a BBC Bolygónk, a Föld (Planet Earth) című ismeretterjesztő sorozat egyik epizódjában dokumentálták. Ezt látván indult be a Druckmann fantáziája, aki erre a különleges jelenségre építette fel a The Last of Us című játék történetét. A játékban és a sorozatban a gomba úgy mutálódik, hogy az emberekre ugyanúgy hat, mint a rovarokra: tehát megfertőzi az elméjüket és testüket, és szörnyű módon eldeformálja a gazdatestet.

Miért használnak egészségügyi kiegészítőkben olyan gombát, ami zombivá változtatja a rovarokat?

Úgy tűnik, hogy a gomba bizonyos előnyökkel jár az ember számára: javítja az erős és állóképességet, jobb veseműködést eredményez és az immunrendszer erősítésére is hatással van. A gombát különféle rákkutatások során is vizsgálták, mivel szerepet játszhat a daganatok növekedésének lelassításában is.

Hogyan terjed a gomba?

A gombát a levegőben spórák szállítják, amelyek rászállva megfertőzik a szerencsétlen rovarokat. A „The Last of Us” játékváltozatában hasonlóan spórákkal terjesztik, bár a fertőzött zombik harapásai is átadják a fertőzést. Míg a gombás fertőzések általában nem harapással terjednek, vannak olyan gombák, például a Sporotrichosis, ami akkor okoz fertőzést , ha egy tüske vagy fenyőtű szúrásával, a spórák az ember bőre alá jutnak.

Az HBO műsorában azonban a harapások jelentik a gomba egyetlen átviteli módját, megszüntetve a levegőben terjedő spórák veszélyét. Miért? Ahogy Druckmann a show-val kapcsolatos megjegyzéseiben kifejtette, a játékban szereplő karakterek sok időt töltenek azzal, hogy gázmaszkokkal a fejükön bolyonganak spórákkal teli környezetben. A maszkok természetesen eltakarják a szereplők arcát és torzítják a hangját, ezért az HBO úgy döntött, hogy látvány érdekében elhagyja a maszkokat, és megváltoztatja a cordyceps fertőzés módszerét.

forrás: washingtonpost.com
fénykép forrása: youtube.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.