2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Február 13. 14:08, hétfő | Világ
Forrás: euronews.com

A távmunkára leginkább nyitott uniós országok

A távmunkára leginkább nyitott uniós országok

Ezek az európai országok a legnyitottabbak a hibrid vagy távmunkára, vagyis a home offic-ra.

A home office lehetőséget nyújt a munkavállalóknak, hogy otthonuk kényelméből dolgozzanak, ami javítja az élet-munka egyensúlyukat. Nincs szükség utazásra, így időt és pénzt spórolhatnak meg, valamint kevésbé stresszes a munkahelyi környezet. Emellett több szabadságot biztosít a munkavállalóknak, hogy elvégezzék a magánéletükkel kapcsolatos teendőiket, például az oktatásuk, a gyerekeik gondozása vagy a betegség kezelése. Összességében a home office javíthatja a munkavállalók kényelmét, produktivitását és elégedettségét.

Egy új kutatás szerint Hollandia az Európai Unió azon országa, ahol a legmagasabb a távmunkában dolgozók aránya. A COVID-19 világjárvány radikális változást hozott a távmunkában dolgozók számában, a bezárások és a korlátozások rugalmas munkavégzési politikák elfogadására kényszerítették a vállalatokat. – írja az euronews.com.

A Remote, egy globális HR megoldásokat kínáló vállalat most feltérképezte a távmunka növekedését az Európai Unióban a 2020-as világjárvány kezdetétől 2022 végéig. A kutatás kimutatta, hogy az EU-ban átlagosan a munkavállalók 30 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról tavaly (akár teljesen távolról, akár hibrid modellben), míg az Egyesült Királyságban ez az arány valamivel több, mint 15 százalék. Az Eurostat és a Statista adatait felhasználva a Remote azt is feltárta, hogy 2022-ben Hollandiában a munkaképes lakosság 65 százaléka dolgozott legalább részben távolról. Hollandia áll az élen, a második helyen Luxemburg áll 54,4 százalékkal, a harmadik Svédország 51,8 százalékkal.

A felhasznált adatok gyűjtése 2022 augusztusában történt. A Remote 2023-ban előrejelzéseket is készített a távoli munkavállalók arányáról az EU öt legnagyobb országában. A vállalat előrejelzése szerint idén közel 10 százalékkal több munkavállaló fog távmunkában dolgozni Hollandiában – ezzel a teljes létszám 73,5 százalékra emelkedik, miközben Luxemburg aránya 60,6 százalékra, Svédország pedig 56,4 százalékra emelkedik. Írországban az előrejelzések szerint nagymértékben, 61,6 százalékra emelkedik, de Belgiumban is hasonló mértékben emelkedik ez a szám, ott 56,1 százalékot prognosztizálnak. – olvasható az euronews.com oldalán.

Az európai home office központja

Az adatok szerint Hollandiában négyszer akkora a távmunkások aránya, mint az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban. Tavaly nyáron a holland parlament elfogadta az otthoni munkavégzés törvényes jogává tételéről szóló jogszabályt, így Hollandia az egyik első ország, amely törvényileg biztosítja a távmunka rugalmasságát. Az új jogszabály értelmében a munkáltatóknak figyelembe kell venniük a távmunka iránti kérelmeket, és meg kell indokolniuk annak elutasítását. A Remote jelentése kiemeli, hogy Hollandiában már a járvány előtt is viszonylag magas volt a távmunkások száma, 28 százalékuk dolgozott távolról, ami akkoriban az egyik legmagasabb arány volt az EU-ban.

forrás: euronews.com

Címkék: európa, home office, Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.