2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2023. Május 26. 07:19, péntek | Helyi
Forrás: aktuality.sk

A szlovákok nagyjából fele nem tud megtakarítani a jövedelméből

A szlovákok nagyjából fele nem tud megtakarítani a jövedelméből

Minden harmadik szlovák fizetéstől fizetésig él, az emberek másik része pedig tartalékokból, megtakarított vagy kölcsönkért pénzből kénytelen gazdálkodni.

A legutóbbi felmérésben a szlovákok kevesebb mint fele mondta azt, hogy képes megtakarítani jövedelmének egy részét. A másik fele elismerte, hogy ez nem áll módjában.

A megtakarítási képesség az életkor előrehaladtával csökken
Az AKO által a Na hrane (TV JOJ) számára készített felmérés eredményei azt is mutatják, hogy a férfiak az átlagosnál gyakrabban képesek megtakarítani, inkább a fiatalabbak - különösen a 18-33 évesek, de a 34-49 évesek is. A felmérésben a pozitív válasz gyakorisága azonban az életkor növekedésével csökkent.

A képzettebbek, valamint a pozsonyi és zsolnai régióban élők nagyobb valószínűséggel tudnak spórolni. Ezek főként az SaS és a PS pártok szavazói, de az SNS, a KDH és a Republika is.

A felmérés eredményei szerint nagyjából minden harmadik szlovák él fizetésből fizetésig. A jövedelmük csak a folyó kiadásaikat fedezi. A nők az átlagosnál gyakrabban, idősebbek - különösen a 66 év felettiek, de az 50-65 évesek, illetve a legalacsonyabb iskolai végzettségűek is, érettségi nélkül.

A besztercebányai és nyitra régió lakói a tudnak a legkevésbé spórolni. Szlovákián belül elsősorban a SMER-SD, HLAS-SD, Magyar fórum - Magyar Fórum, Demokraták, SME RODINA pártok szavazói, a nem szavazók és a bizonytalan szavazók.

Nem takarékoskodnak és többet költenek, mint amennyit keresnek.
A felmérésben azok csoportjában, akik azt állították, hogy nem tudnak megtakarítani semmit, sőt, kénytelenek tartalékokból, megtakarított vagy kölcsönzött pénzből gazdálkodni, átlagon felül vannak a nők, a legidősebb válaszadók (66+), a legkevésbé iskolázottak érettségi nélkül, a nagyszombati, eperjesi és nyitrai régió lakói, valamint az OĽANO, KDH, SME RODINA pártok szavazói és a nem szavazók.

A megkérdezettek fennmaradó 2,7%-a nem akart vagy nem tudott nyilatkozni a felmérés kérdéséről. A felmérést telefonos úton végezték 1000 fős mintán 2023. május 4. és 10. között.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 08:28, szerda | Helyi

Befejezték a helyi utak és járdák átfogó felújítását

Az Eurovia SK befejezte a komáromi helyi utak átfogó rekonstrukcióját. A város mint megrendelő több mint 4,21 millió eurót fizetett a munkálatokért, áfa nélkül, tájékoztatta a TASR-t Simona Tančáková az Eurovia SK-tól.

2023. Június 02. 08:09, péntek | Helyi

Befejezték a helyi utak és járdák átfogó felújítását Komáromban

Az Eurovia SK befejezte a komáromi helyi utak átfogó rekonstrukcióját. A város mint megrendelő több mint 4,21 millió eurót fizetett a munkálatokért, áfa nélkül, tájékoztatta a TASR-t Simona Tančáková az Eurovia SK-tól.

2023. Május 29. 07:47, hétfő | Helyi

Feladta magát a Szűcs Tibor meggyilkolásával összefüggésben körözött Sárközi Gergely

Önként feladta magát a Győri Rendőrkapitányságon pénteken (május 26-án) délelőtt Sárközi Gergely, akit Szűcs Tibor meggyilkolásával összefüggésben köröztek - írja a Magyar Nemzet.

2023. Május 26. 07:16, péntek | Helyi

Az amerikai hatóságok beleegyeznek az agyi implantátumok emberi tesztelésébe

A Neuralink implantátumok célja, hogy az emberi agy közvetlenül kommunikálhasson a számítógépekkel - mondta Elon Musk a startup decemberi bemutatóján.