2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 24. 15:39, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A szlovákok elegendőnek tartják pénzügyi ismereteiket

A szlovákok elegendőnek tartják pénzügyi ismereteiket

A jegybank szerint az emberek mintegy 43 milliárd eurót tartanak a bankokban, amelynek akár 60 százalékát olyan számlákon helyezik el, ahol az infláció miatt folyamatosan csökken az értéke.

A szlovákok többsége a bankszámlákat és az ingatlanokat tartja a legjobb helynek megtakarításai befektetésére. Ugyanakkor csaknem háromnegyedük (71%) elegendőnek tartja a pénzügyi ismereteiket. Ez derül ki az Invest in Slovakia befektetési platformnak az Ipsos ügynökséggel együttműködésben készített, How Slovaks Invest 2023 című aktuális felméréséből. A felmérést az ügynökség 840 fős mintán végezte idén júniusban.

A megkérdezettek egyharmada a bankszámlát tartja a legbiztonságosabb helynek a megtakarításai számára. Ezt követi az ingatlan, amelyben a válaszadók 27%-a bízik. A válaszadók ötöde a magas infláció miatt jelenleg egyáltalán nem fekteti be megtakarításait, 13% pedig részvényekbe fekteti megtakarításait.

"Bár a szlovákok pénzügyi műveltsége már régóta növekszik, és ismerik az alapvető pénzügyi termékeket és a piac működését, nagy részüknek hiányosságai vannak az úgynevezett befektetési műveltségben. Ez különösen a válságos időszakokban mutatkozik meg, mint például a jelenlegi infláció, amikor konzervatívabbak, mint a normál időszakokban, és nem használják ki teljes mértékben a piac átalakulásában rejlő lehetőségeket" - mondta Tomáš Barčík, az Invest in Slovakia operatív igazgatója. Szerinte azonban fokozatosan megjelennek a befektetés más formái is, mint például az ETF-ek vagy a befektetési crowdfunding.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint a szlovákok reálvagyona nagyobb, mint a pénzügyi vagyonuk. A háztartások főként reálvagyonnal rendelkeznek, amely az összes vagyon 89%-át teszi ki. A központi bank szerint az emberek mintegy 43 milliárd eurót tartanak a bankokban, amelynek akár 60%-át olyan számlákon tartják, ahol az infláció miatt folyamatosan csökken az értéke.

Forrás: teraz.sk

Címkék: érték, Euró, pénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.