2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Március 08. 10:53, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A szlovákiai nők 35%-ának nincs megtakarítása

A szlovákiai nők 35%-ának nincs megtakarítása

A szlovákiai nők átlagosan mintegy ötödével kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ráadásul a fizetetlen munka akár háromnegyedét is ők végzik.

A szlovákiai nők akár 35%-ának nincs megtakarítása, míg ugyanez a probléma a férfiak 20%-át érinti. Ez derül ki a 365.bank felméréséből.

A szlovákiai nők átlagosan körülbelül ötödével kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ráadásul a fizetetlen munka háromnegyedét is ők végzik. Ugyanakkor az alacsonyabb fizetések miatt nem tudnak olyan magas összegeket megtakarítani, mint a férfiak. A szlovákiai nőknek mindössze 5%-a, de a szlovák férfiaknak akár egyötöde rendelkezik öt számjegyű összeggel a számláján.

A bank a nemzetközi nőnap alkalmából hangsúlyozta, hogy a szlovákiai nők alacsonyabb bére alacsonyabb pénzügyi tartalékokban, kisebb gazdasági függetlenségben, alacsonyabb nyugdíjakban mutatkozik meg, és akár a banki finanszírozás elérhetőségét is befolyásolhatja.

Szlovákiában még mindig él a sztereotípia a nők társadalmi szerepéről, akik a 365.bank reprezentatív felmérése szerint elsősorban a gyermekekről és a háztartásról való gondoskodásért felelősek, míg a férfiakra úgy tekintenek, mint akiknek anyagilag kell gondoskodniuk a családról. A lakosság több mint fele meg van erről győződve. Szintén a nemi sztereotípiák eredményeként a nők végzik a háztartásban a fizetetlen munka akár háromnegyedét is. A munkahelyi munkájukat viszont anyagilag kevésbé értékelik, mint a férfiakét.

A nők és férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség közel 20%. A nemek közötti egyenlőség helyzetéről szóló összefoglaló jelentésben közzétett legfrissebb adatok szerint a nők fizetése mintegy 10%-kal elmarad az országos átlagtól, míg a férfiak fizetése több mint 9%-kal meghaladja azt. A bérek közötti egyenlőtlenség következtében a nőknek alacsonyabb a nyugdíjuk, mint a férfiaknak, és a saját pénzügyi stabilitásuk megteremtéséhez is rosszabbak a lehetőségeik.

"A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adatai szerint egy férfi minden egyes euróra, amit egy nő keres, csak mintegy 80 cent bruttó havi bért kap. Ez az úgynevezett "női euró" a férfiak és nők közötti béregyenlőtlenséget példázza Szlovákiában. A bérszínvonal nemcsak a gazdasági stabilitást befolyásolja, hanem szerepet játszhat az ügyfél hitelképességének megítélésében is, amikor hitelt igényel, vagy befolyásolhatja a nyugdíj összegét" - magyarázta Linda Valko Gáliková, a 365.bank munkatársa.

A 365.bank felmérésében a szlovákiai nők több mint 60%-a nyilatkozott úgy, hogy az alacsonyabb jövedelem miatt nehezebben tudnak hitelt vagy jelzáloghitelt visszafizetni, és sokkal jobban meg kell fontolniuk, hogy felvegyenek-e hitelt.

A fizetések egyenlőtlensége miatt sokkal nehezebben tudnak pénzügyi tartalékot képezni. A felmérésben részt vevő nők egyötöde mondta azt, hogy csak 500 euróig terjedő pénzügyi tartalékkal rendelkezik. A nők alig 5%-a rendelkezik 10 000 eurónál nagyobb megtakarítással, míg a férfiak között négyszer több az ilyen tartalékkal rendelkezők aránya.

A nemek közötti egyenlőség kérdése azonban nem kizárólag szlovákiai, hanem páneurópai probléma. Az EU egésze átlagosan 68 pontot kapott ebben a paraméterben a 100-ból. A 2021-re vonatkozó európai nemek közötti egyenlőségi indexben Szlovákia a rangsor végére került, mégpedig a 24. helyre, ami az uniós átlag alatt van. A szlovákok mögött csak Románia, Magyarország és Görögország végzett.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.