2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. Október 29. 20:01, csütörtök | Kzélet
Forrás: TASR

A püspökök szentmisékért ostromolják a kormányt

A püspökök szentmisékért ostromolják a kormányt

Szlovákia püspökei arra kérik az ország kormányának tagjait, hogy mielőbb engedélyezzék a nyilvános szentmiséket – áll a Szlovák Püspöki Konferencia (Konferencia biskupov Slovenska) elnökének, Stanislav Zvolenskýnak Igor Matovič miniszerelnökhöz és a kormány többi tagjához címzett levelében. Zvolenský érseket a levél megírására az október 26-27-én megrendezett online értekezlet alkalmával hatalmazták fel. A katolikus egyház támogatja a kormányt a koronavírus elleni intézkedésekben, emeli ki az érsek. Továbbá ismételten felhívja a hívők figyelmét a rendeletek betartásának fontosságára, illetve az ima és böjt erejére a világjárvány alatt. „Ahogy a járvány első hullámában, most is betartjuk a kötelező távolságtartást, kihirdettük a szertartások szüneteltetését, ahogy azt a kormány elrendelte” – nyugtázta az érsek. Hozzátette, hogy a kritikus hangulat ellenére a püspökök nyilvánosan támogatták és szorgalmazták az országos Covid-19 tesztelésen való részvételt. A püspökök kérik a Mindenszentek és a Halottak napjával kapcsolatos szigorú intézkedések és tiltások enyhítését is. „Mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hogy a járvány terjedését megállítsuk. Azonban nyomatékosan kérjük és követeljük, hogy ne feledkezzenek el az emberek lelki szükségleteiről sem” – hangsúlyozzák a püspökök arra hivatkozva, hogy a hívők nap mint nap erre kérik őket. „Végszükség esetén, rövid időre lehet alkalmazni az internet vagy a média nyújtotta eszközöket és szolgáltatásokat, azonban nem ez a módja a lelki, a vallási életnek” – figyelmeztetnek a levélben. Elmondásuk szerint a hívőknek szüksége van a szentmisékre. „Hajlandók vagyunk elfogadni a szigorú intézkedéseket és korlátozásokat. Azonban kérjük a megértésüket, hogy az egyház hosszú távon nem működhet képernyőkön és hangszórókon keresztül. Ezért sürgetjük, hogy minél előbb tegyék lehetővé a hívek számára az szentmiséken való részvételt, még ha mérsékelt korlátozásokkal is, és töröljék az országos tiltásokat, amelyek rendkívül rosszul hatnak az emberekre” – zárják le a kormánynak szánt levelüket.

Címkék: egyház, püspök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.