2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. November 03. 10:25, kedd | Kzélet
Forrás: TASR

A PS és a Híd figyelmeztetnek a teszteléskor begyűjtött adatok feldolgozására

A PS és a Híd figyelmeztetnek a teszteléskor begyűjtött adatok feldolgozására

A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) és Híd politikai pártok nagyra értékelték az önkormányzatok, az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek munkáját a hétvégi országos Covid-19 tesztelés alatt.

Továbbá felhívták a figyelmet, hogy fontos lenne szabályozni a begyűjtött adatok további feldolgozásának menetét.

Irena Bihariová, a PS elnöke közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy szükség van az adatok védelmére és az orvosi titoktartásra. A Híd elnöke, Sólymos László hangsúlyozta, hogy nem engedhetjük, hogy az ideiglenes eufória és politikai nyilatkozatok elnyomják őket, mivel ezek arra szolgálnak, hogy megelőzzék a káoszt a kórházakban. Bihariová szerint még korai lenne következtetéseket levonni a hétvégi teszteléssel kapcsolatban és egyelőre nem lehet objektívan megállapítani, segített-e megfékezni a világjárványt, illetve megmentette-e az országot a vesztegzártól. A kormánytól elvárja a szabályokról való egyértelmű tájékoztatást és hogy azok ne sértsék a jogállamiságot, ne bélyegezzék meg az embereket és, hogy megakadályozzák az emberek munkáltatók, vállalkozások vagy üzletek általi zaklatását.

Bihariová szerint logisztikai szempontból sikeres művelet volt, hála az önkormányzatoknak, a katonaságnak, az önkénteseknek és az egészségügyi dolgozóknak. „Legtöbben teljesen önzetlenül vállalták el - csak azért, hogy magát a műveletet és a már befektetett költségeket ne pazarolják el“ – állapította meg Bihariová. Kiemelte az emberek önfegyelmét és összetartását, annak ellenére, hogy sokan fenyegetés, nyomás, a következményektől való félelem miatt vettek részt a tesztelésben.

Hasonlóan látja ezt Sólymos is. Szerinte mindenkinek elismerés jár, aki részt vett a művelet szervezésében. „Az önkormányzatoknak, az egészségügyi szakembereknek, az önkénteseknek. Különösen azoknak az állampolgároknak, akik a kormány által létrehozott káosz ellenére eljöttek, és hosszú órákat várakoztak, amíg sorra kerültek“ írja nyilatkozatában, melyet a párt szóvivője, Magdeme Klára juttatott el a TASR-nek. Sólymos szerint értékes adatok állnak rendelkezésünkre, melyek arra szolgálnak, hogy megelőzzék a káoszt a kórházakban. „Remélem, hogy az országos tesztelés nem cél, hanem eszköz volt“ – hangsúlyozta.

Andrej Danko, a parlamenten kívüli SNS párt elnöke úgy gondolja, nem szükséges másodszor is megszervezni az országos tesztelést. Szerinte azokban a régiókban kéne tesztelni, ahol magas a fertőzöttek száma, illetve a nagyobb munkáltatóknál és a szociális intézményekben. Szerinte a számok azt mutatják, Szlovákia nincs akkora nagy bajban. Felszólította közösségi oldalán a kormányt, hogy konzultáljanak a polgármesterek, szakszervezetek, munkáltatók, alkalmazottak képviselőivel, de főként az elnöki irodával.

A parlamenten kívüli KDH párt szerint az országos tesztelés bebizonyította, hogy az önkormányzatoknak több kompetenciót és pénzt kéne kapnia az államtól, az egészségügyiseknek pedig több segítséget. A kormánynak ideje felmutatnia egy hosszútávú tervet, melyet nem válthat fel az országos tesztelés – nyilatkozta Milan Majerský pártelnök. A KDH továbbá nagyra értékeli, hogy a polgárok kétségeik ellenére konstruktívan álltak az országos teszteléshez. A KDH európai parlamenti képviselője, illetve az Európpai Néppárt szlovák delegációjának vezetője Ivan Štefanec kifejezte háláját az osztrák és magyar egészségügyi szakembereknek, amiért Szlovákia segítségére siettek a hétvégi országos teszteléskor. Szerinte ez az európai együttműködés és szolidaritás kifejezése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.