2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2023. Február 03. 12:51, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

A perui kongresszus harmadszor is elutasította az új választásokat indítványozó javaslatot

A perui kongresszus harmadszor is elutasította az új választásokat indítványozó javaslatot

A perui képviselők már decemberben úgy döntöttek, hogy a parlamenti választásokat a szokásos 2026-os időpont helyett 2024 áprilisában tartják.

Csütörtökön a perui kongresszus elutasította az újabb kísérletet, hogy már idén megtartsák a soron következő választásokat. A választások ciklus lerövidítése hivatott lecsillapítani az országszerte tomboló tiltakozási és zavargási hullámot, amely már csaknem két hónapja söpör végig ezen a dél-amerikai országon.

Csütörtökön a kongresszusi képviselők harmadszor is elutasították azt a javaslatot, hogy a parlamenti választásokat korábban tartsák. Elfogadása a kormányellenes tüntetések résztvevőinek kiemelt követelése, valamint népszavazás kiírása. A csütörtöki szavazáson a 130 tagú kongresszus mindkét javaslatot 75-48 arányban elutasította, egy képviselő tartózkodott.

A perui kongresszus tagjai már decemberben úgy döntöttek, hogy a parlamenti választásokat a szokásos 2026-os időpont helyett 2024 áprilisában tartják. A tüntetők azonban azt követelik, hogy még ebben az évben tartsák meg a választásokat. Peru politikai válságba és szinte napi tüntetésekbe keveredett, mióta tavaly december 7-én letartóztatták Pedro Castillo akkori baloldali elnököt, aki megpróbálta feloszlatni a Kongresszust és rendelettel kormányozni.

Castillo hívei Dina Boulart új elnök lemondását és azonnali választásokat követelnek, és útlezárásokat állítottak fel az autópályákon, ami élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb alapvető szükségleti cikkek hiányát okozta. A hét hetes zavargások során többen megsérültek és legalább 48 ember vesztette életét, köztük rendőrök is. A kormány rendkívüli állapot kihirdetésével és a hadsereg bevetésével is megpróbálja helyreállítani a rendet.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.