2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 22. 08:39, szerda | Helyi
Forrás: teraz.sk

A Nyitra kerületben élő nyugdíjasok 30 centért utazhatnak a buszokon

A Nyitra kerületben élő nyugdíjasok 30 centért utazhatnak a buszokon

Mint az elfogadott anyagban szerepel, eddig a Nyitrai Kerületi Önkormányzat (Nitriansky samosprávny kraj) különböző tarifákat alkalmazott a nyugdíjkorhatárt elért személyek és a 70 év feletti utasok számára.

A Nyitrai Kerületi Önkormányzat (NyKÖ) területén a nyugdíjkorhatárt elért nyugdíjasok egységesen 30 centes kedvezményes díjért utazhatnak majd. Az új jegyár az NyKÖ árjegyzéke szerint közlekedő buszokon lesz érvényes. A díjazás módosítását a regionális képviselők márciusi ülésükön már jóváhagyták.

Mint az elfogadott anyagban olvasható, eddig az NyKÖ-nál a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek és a 70 év feletti utasok számára eltérő vételdíjak voltak érvényben. Az új szabályok értelmében az idősek mindkét csoportja számára egységesítették a speciális díjszabást. A Demokratikus koalíció frakciója (KDH, SaS, Team Nitra Region, Šanca, Spolu-OD, ODS, DS, OKS, Za ludí) javaslatára a nyugdíjasok közé további utascsoportok is bekerültek. A volt politikai foglyok és véradók, akik az arany és gyémánt Jansky-plakett és a Kňazovický-érem birtokosai, szintén 30 centért utazhatnak majd.

Mint Branislav Becík, az NyKÖ elnöke emlékeztetett, az új vételdíj május 1-jétől lesz érvényes, hatása a kerület költségvetésére mintegy 99 000 euró lesz. "Nagyon örülök, hogy a képviselők szinte egyhangúlag elfogadták ezt, és mindenki, aki eléri a nyugdíjkorhatárt, csak 30 centért fog utazni a Nyitrai régióban. Egyes frakciók és képviselők részéről már vannak olyan vélemények, hogy szeretnék, ha a nyugdíjasok számára teljesen ingyenessé válna az utazás. Szeretném, ha segítenénk a fiatal családoknak is, hogy az iskolába ingázó tanulók és diákok is időben ingyen utazhassanak. Információim szerint a szülők ezt nagyon szívesen fogadnák" - mondta Becík.

Szerinte azonban még korai lenne ingyenes utazásról beszélni, az Nyitrai kerületben, előbb ki kell értékelniük a most elfogadott határozat hatását. "Ha ez sikeresnek bizonyul, talán jövőre már arról beszélhetünk, hogy egy teljesen új, általános érvényű rendelettel állunk elő, amelyben eltörölnénk a nyugdíjasok számára a vételdíjat, és ugyanilyen intézkedéseket javasolnék a diákjaink számára is" - tette hozzá Becík.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.