2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2023. Január 18. 18:18, szerda | Világ
Forrás: euronews.com

A Mexikóba látogató turistákat pénzbírsággal sújthatják a nyilvános dohányzás miatt

A Mexikóba látogató turistákat pénzbírsággal sújthatják a nyilvános dohányzás miatt

Mexikóban teljesen betiltották a dohányzást minden nyilvános helyen - beleértve a szállodákat és a strandokat is.

Korábban a dohányzási tilalom csak a tömegközlekedési eszközökre, bárokra, munkahelyekre és éttermekre vonatkozott. Január 15-től a kormány kiterjesztette a jogszabályt minden beltéri és kültéri közterületre, például szállodákra, üdülőkre, strandokra, parkokra és minden olyan helyre, ahol a gyerekek is tartózkodhatnak.

Mexikóban mostantól legálisan csak a magánlakásokban, illetve privát kültéri helyeken lesz lehetőség.

Az országban jelenleg a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye van életben. A Reuters szerint a dohányzó turisták átszámítva 46 és 277 euró közötti pénzbírságot kaphatnak, ha nyilvános helyen gyújtanak rá, és azokat, akik ellenkeznek, akár 36 órára börtönbe is csukhatják.

Szigorították az elektronikus cigarettára és a vape-ra vonatkozó szabályozást is. Ezek az eszközök nem importálhatók, nem értékesíthetők vagy használhatók közterületeken Mexikóban.

Hol kell még a turistáknak figyelniük a dohányzási tilalomra?

Nem Mexikó az egyetlen ország, ahol szigorú dohányzási törvények uralkodnak. Írországban, Görögországban, Magyarországon és Máltán már hasonló korlátozások vannak érvényben.

Tavaly Costa Rica is betiltotta a dohányzást minden nyilvános helyen, beleértve a bárokat, éttermeket és buszmegállókat.

Egyes városokban, például Barcelonaban is betiltották a dohányzást a strandokon, hogy megakadályozzák a cigarettacsikk szemetelését. Spanyolország 3514 strandja közül több mint 100-ra vezették be a tilalmat tavaly július 1-jén, beleértve a Costa del Solt és a Baleár-szigeteket.

A népszerű francia Les Gets síterep is betiltotta a dohányzást az egész közösségi területén, hogy a cigarettacsikk ne szennyezzék a környezetet.

Mely országokban vannak szigorú törvények az elektronikus cigarettára?

Kolumbiában és Iránban illegális a közterületeken történő elektromos dohányzás, Törökországban pedig egyenesen tilos e-cigarettát vásárolni. Szingapúrban e-cigaretta birtoklása 2000 dolláros (1395 eurós) pénzbírságot vonhat maga után.

Ausztráliában nikotint tartalmazó elektronikus cigarettákhoz receptre van szükség – ha a nélkül kapnak el valakit, hatalmas pénzbírságra számíthat. Egyes államok még börtönbüntetést is kiszabnak a nikotint tartalmazó e-liquid-ek behozataláért.

Argentína, Brazília és Nepál teljesen betiltotta az e-cigarettát és a vape-et. Katarban már 2014 óta tilos, a törvény megszegése pedig akár 2467 eurós pénzbírsággal vagy három hónapnyi börtönbüntetéssel is járhat. A Thaiföldön elektromos cigarettát használó turisták akár 10 év börtönbüntetést vagy 30 000 baht (836 euró) pénzbírságot is kaphatnak.

Új-Zélánd már régóta élen jár a dohányzás elleni harcban, de úgy néz ki most bevitték a kegyelemdöfést is, mivel az ottani parlament tavaly decemberben egy olyan radikális törtvényt fogadott el, amire korábban még sehol nem volt példa. Megszavazták ugyanis, hogy a 2009-ben, vagy azután születtek, soha többé nem vásárolhatnak dohányterméket az országban. Aki pedig ezt megszegi, azt 150 ezer új-zélandi dolláros (97 ezer euró) pénzbirsággal is sújthatnak.

forrás: euronews.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.