2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. November 17. 23:15, szerda | Életmód
Forrás: Mayo Clinic / HealthLine

A Mayo Clinic egy olyan karkötőt fejleszt, amely előre jelezheti az epilepsziás rohamot

A Mayo Clinic egy olyan karkötőt fejleszt, amely előre jelezheti az epilepsziás rohamot

Mondanunk sem kell, hogy az ambiciózus projekt sikere esetén emberéletek menekülhetnek meg.

A Mayo Clinic kutatói által kidolgozott új eljárásnak köszönhetően jobban előrejelezhetők az epilepsziás rohamok. A megalkotott karkötő tesztjei sikeresek voltak, a figyelmeztetéseket általában 30 perccel a roham előtt megkapták a felhasználók. A szakértők a betegek csuklójára rögzítették az eszközt, majd azt 6-12 hónapig hordaniuk kellett és így sikerült azonosítani a személyes epilepsziás rohammintákat. A megoldás arányosan hatból öt páciens esetében kiválóan működött.

Benjamin Brinkmann, a tudósok egyike kijelentette, hogy bebizonyosodott, hogy egy a csuklón hordott készülék megbízható előrejelzéseket tud adni anélkül, hogy ehhez közvetlenül mérni kellene az agytevékenységet. A projektben résztvevő, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek egy beültethető egységet kaptak az idegstimulációhoz, amely mérte az elektromos agytevékenységet, továbbá két karkötőt és egy táblagépet az adatok naponta való feltöltéséhez. Minden páciens egy karkötőt hordott, miközben a másik terméket töltötte. Az összegyűjtött információk között voltak a bőr elektromos tulajdonságai, a testhőmérséklet, a szívfrekvencia és a mozgásokat követő gyorsulásmérés. Az adatokat neurális hálózatok és mesterséges intelligencia segítségével elemezték ki. A szakemberek a publikálták az eredményeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.