2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 30. 10:23, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

A májbetegségeket alábecsülik az emberek, figyelmeztetett a gasztroenterológus

A májbetegségeket alábecsülik az emberek, figyelmeztetett a gasztroenterológus

A leggyakoribb májbetegségek közé tartozik a nem alkoholos zsírmájbetegség, vagy steatosis. Ez egy olyan állapot, amikor nagy mennyiségű zsír halmozódik fel a májban, ami gyulladáshoz és károsodáshoz vezethet.

Az emberek alábecsülhetik a májbetegséget, mert a tünetek nem mindig láthatóak, vagy csak súlyos stádiumban jelentkeznek. Erre figyelmeztetett Ladislav Kužela gasztroenterológus. A leggyakoribb májbetegségek közé tartozik a nem alkoholos zsírmájbetegség, vagy steatosis. Ez egy olyan állapot, amikor nagy mennyiségű zsír halmozódik fel a májban, ami gyulladáshoz és károsodáshoz vezethet.

"A zsírmáj leggyakoribb okai az elhízás és az inzulinrezisztencia, amelyek miatt a májban felesleges zsír tárolódhat. Ez vezethet nem alkoholos zsírmájhoz, amely a zsírmáj leggyakoribb típusa. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a vér magas triglicerid- és koleszterinszintje, valamint bizonyos vírusfertőzések szintén hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához a májsejtekben, majd a máj meszesedéséhez" - magyarázta Kužela. A zsírmájra a leggyakoribb ajánlás a pihentető kúra, és esszenciális foszfolipidekkel is lehet rajta segíteni – egészítette ki a gasztroenterológus.

A szakértő rámutatott, hogy az emberek alábecsülhetik a májbetegséget, mivel a tünetek nem mindig láthatóak. Hozzátette, hogy a májbetegséget számos tényező okozhatja, például a túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás vagy a vírusfertőzések, ami miatt az emberek azt gondolhatják, hogy ez velük nem fordul elő. "Emellett gyakran nem tudatosul és nem értik meg, hogy a máj mennyire fontos az általános egészség szempontjából, és milyen nehéz kezelni az előrehaladott májbetegségeket" - foglalta össze Kužela.

Elmagyarázta, hogy a máj fontos szerv, amely számos létfontosságú funkciót lát el a szervezetben. "A legfontosabbak közé tartozik a méregtelenítés. A máj kiszűri és eltávolítja a vérből a méreganyagokat, a gyógyszereket és más káros anyagokat – részletezte a szakorvos.
Emellett segít a zsírok, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében, a glükózt glikogénné alakítja át, amelyet tárol, és epét is termel. Ez utóbbi az emésztést segíti. A máj fontos tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat is tárol, és a szervezet szükségleteinek megfelelően szabadítja fel őket. Emellett segít szabályozni a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet" - sorolta Kužela.

Kifejtette, hogy a máj olyan szerv, amely képes gyorsan regenerálódni. "Speciális sejtekből, úgynevezett hepatocitákból áll, amelyek képesek osztódni és regenerálódni, ha szükséges. Erre azért van szükség, mert a máj felelős a szervezetbe kerülő különböző anyagok, köztük a kábítószerek, az alkohol és a mérgek feldolgozásáért és méregtelenítéséért" - jegyezte meg Kužela. A máj regenerációs képességének azonban vannak korlátai, és a mérgező anyagoknak való tartós kitettség esetén károsodás léphet fel – zárta gondolatait a szakorvos.

Forrás: teraz.sk

Címkék: beteg, máj, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.