2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Július 13. 12:02, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A kánikulát gyakran alábecsülik az idősek, ami akár ájuláshoz is vezethet

A kánikulát gyakran alábecsülik az idősek, ami akár ájuláshoz is vezethet

Az orvos azt tanácsolta, hogy különösen az idősek tartsanak maguknál egy vizes palackot, vagy otthon minden szobában állítsanak fel egy pohár vizet.

A nyári hőségben az idősek a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak. Gyakran hiányzik belőlük a szomjúságérzet, vagy alábecsülik az erős napsütést, ami összeomláshoz vezet. Erre figyelmeztetett Miriama Šatalová, a báni kórház hosszú távú betegosztályának orvosa.

"A leggyakoribb probléma a folyadékhiány, különösen meleg időben. Az időseknél előfordulhat, hogy maguk nem jutnak folyadékhoz, vagy azért is, mert egyszerűen nem érzik magukat szomjasnak. Ha nem isznak eleget, leeshet a vérnyomásuk, kiszáradás és összeesés következhet be" - mondta Shatalova.

Az orvos azt tanácsolta, hogy különösen az idősebbeknek érdemes egy vizes palackot maguknál tartaniuk, vagy otthonuk minden helyiségében egy pohár vizet felállítani. "Ez vizuálisan segítene emlékeztetni őket arra, hogy igyanak. Alkalmas a sima víz citrommal vagy a hűtött tea. Fontos, hogy a nap folyamán folyamatosan igyanak" - magyarázta.

Emellett az orvos azt tanácsolja, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között ne tartózkodjanak a napon, és ha az idősek kimennek a szabadba, viseljenek sálat, kalapot vagy sapkát a fejükön. "Nem jó egész nap bent maradni, a jó időpont a kora reggeli vagy késő délutáni sétákra, illetve az esti órákban, amikor a nap már nem éget annyira" - magyarázta Šatalová.

Szerinte a hőség számos olyan mechanizmust vált ki az emberi szervezetben, amelyekkel a test megpróbálja lehűteni magát. Különösen a szív- és érrendszer megy át stressztesztnek. "A testhőmérséklet fenntartására tett kísérlet során a szervezet a perifériás erek tágulásával reagál a melegre. A szív ezután nagy erőfeszítéseket tesz a vérnyomás fenntartására, ami rendkívüli megterhelést jelent számára" - ismertette az orvos.

Elmondása szerint fokozott izzadás lép fel, ami hűti a testet, de egyben folyadékveszteséget is okoz. "A problémák különösen fokozódnak a dehidratációval, amikor a vér besűrűsödik, növelve a vérrögök kialakulásának kockázatát, amelyek szívinfarktust, stroke-ot vagy embóliát okozhatnak" - figyelmeztetett.

Forrás: teraz.sk

Címkék: hőség, idősek, kánikul

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.